Събитието на изминалата седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса, каза в „Събуди се” по Нова телевизия политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития.

Според Нидал Алгафари едва ли някоя политическа партия ще успее да извлече ползи от случилото се в Розово. „За съжаление там се появи един много криворазбран патриотизъм”, смята той.

По думите на Васил Гарнизов откакто е започнала бежанската вълна от Сирия и медии, и политици, и държава се държат неправилно.

„Страховете, че ще бъдем залети от едни сирийци, гладни като скакалци, които ще изядат нашето благополучие, се раздухва повече от 2 години”, каза още той. Според него тези страхове не са основателни.

„Най-големият ни страх трябва да бъде от това, че държавата е слаба. Не успя да се справи с 5-6 хиляди сирийски бежанци, да ги посрещне, да ги настани, да ги нахрани, да им осигури медицинско обслужване”, смята Гарнизов.

Алгафари допълни, че не трябва да ни е страх от тези бежанци, защото те са проверени няколко пъти. „Терористите влизат по друг начин в страната ни”, допълни той.

„Това, което наблюдаваме, се нарича ксенофобия”, каза от своя страна проф. Георги Близнашки, който е преподавател по конституционно право. Той смята, че нещата трябва да се овладеят час по-скоро, защото става дума за нагнетяване на страхове и напрежение. „Държавата е голям длъжник в днешната ситуация”, допълни той.