Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу две лица за подаване на невярна информация за български банки, съобщиха от прокуратурата.

Обвиненията са срещу 29-годишния Кирил Джабаров и 40-годишния Робърт Димитров. Вторият е българин, роден в Чехословакия, уточнява БГНЕС.

Двамата са обвинени за предаване на неверни данни за тревога. Ако бъдат признати за виновни, тe може да бъдат наказани с лишаване от свобода за срок до две години и глоба. Мъжете в момента са на свобода под парична гаранция в размер по 3000 лева.

Самото разследване започнало още на 29 юни, след като на обявения от ДАНС e-mail са постъпили съобщения от граждани. Те са били за това, че са получили съобщения на 26 юни.
Според прокуратурата Робърт Димитров е извършител, а Кирил Джабаров – негов помагач. Според обвинението Димитров е разпоредил изпращането на тези съобщения, помогнат от Джабаров, който технически ги е изготвил. Изпратени са от трети човек, който е разпитан като свидетел.

Говорителят на СРП Стефан Милев обясни, че получателите не са случайно подбрани хора, но на какъв принцип са избрани – не можа да се каже.

В съобщенията, които изпращали се казвало, че предстои да бъде тежко положението на още банки, разклащане на валутния борд и обезценяване на лева. От прокуратурата навярно нямат данни за поръчители засега.

До момента по делото са разпитани 19 свидетели. Направени са претърсвания, иззети са 30 компютърни конфигурации и документация. Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.