Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

В президентството няма да се правят коалиции, в какъвто и да е формат, заяви той. Не очаквайте от мен посредничество и политическо брокерство, каза Плевнелиев и добави, че за него е важно в страната да има стабилност и работещи институции. Той припомни, че повече от година сме свидетели на нестабилност, на комбинации от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите.

Апелирам към управляващите да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя. Днес изцяло от управляващите зависи дали България ще продължи да генерира кризи, или ще се намери националноотговорно решение за повече стабилност.

На изборите гражданите препотвърдиха категорично своя европейски цивилизационен избор и ценностна система. Те доказаха за пореден път, че подкрепят европейския проект за демокрация, върховенство на закона и човешки свободи.

Ще продължа да нося своите своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания, каза Плевнелиев.

Държавният глава даде брифинг по повод на приключилите избори за членове на Европейския парламент от България. Той каза, че ще покани на среща избраните депутати в бъдещия Европарламент.