Ще има консултации за осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното правителство и следващото ново правителство на България, избрано от 43-то Народно събрание, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос дали вече има готов проект за служебен кабинет. Това стана по време на съвместната пресконференция с молдовския му колега Николае Тимофти.

Плевнелиев подчерта, че тези консултации са важни, но уточни, че те могат да стартират, след като има оставка на правителството “Орешарски”.

“Така че нещата изглеждат много ясно подредени, аз вярвам, че политическата криза в България е на път да бъде решена, защото, благодарение на консенсуса, постигнат преди два дни, имаме яснота – оставка на Орешарски, след това консултации при държавния глава с парламентарно представените политически сили и тези, които имат представителство в Европейския парламент, и на 6 август – служебно правителство”, каза Росен Плевнелиев.

Тази договорка беше постигната на консултациите при държавния глава преди два дни.

Имам готовност, имам и опита, ще бъда първият държавен глава, на който ще му се наложи за втори път да сформира служебно правителство, посочи още Плевнелиев.

„Гарантирам, че ще чуя, ще бъда отворен, но крайната отговорност е единствено моя. Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки от членовете на служебното правителство. Единствената отговорност е на държавния глава. Ще я нося, имам готовност, имам и опит, мога да уверя нацията, че ще се отнеса много сериозно към своите ангажименти”, изтъкна Плевнелиев.