Двете ключови думи за България през 2015 година ще са стабилност и реформи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе регулярна работна среща с посланиците на страните-членки на ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От първостепенно значение е реформата на съдебната система. По думите му не по-малко важни са реформите в секторите енергетика и сигурност.

Административната и пенсионната реформа също не търпят отлагане.

Президентът коментира, че трябва да се реформира и сектор здравеопазване, а по отношение на образованието посочи, че служебното правителство е предприело ключови стъпки за подобряване на системата на професионалното образование, една от които е въвеждането на дуално обучение.

Политическата ситуация в страната след предсрочните парламентарни избори, партньорството с държавите от “Вишеградската група“, възможностите за изграждане на транспортни и енергийни коридори “Юг-Север“, както и предложеният проект на бюджет за 2015 г. бяха сред темите на работната среща.

 

По отношение на бюджета на Министерството на отбраната президентът изрази позицията си срещу намаляването на средствата за отбрана през следващата година, като я обоснова с променената ситуация на сигурност и поетите ангажименти на срещата на НАТО в Уелс да не се допуска намаляване на средствата за отбрана в страните-членки на Алианса.