„Общността и солидарността са ценностите, които всички ние – политически, религиозни и граждански водачи, сме призвани да възстановим”.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на кръгла маса в Белене, посветена на хората, станали жертва на комунистическия режим.

“Основният урок от комунистическото минало, който не трябва да забравяме е, че силно общество се гради само върху здравите местни общности, които не могат да съществуват без вярата и паметта”, добави Плевнелиев.

Президентът припомни още, че във времето на комунистическия режим църквите са били лишени от правото да упражняват своята социална дейност, от правото да работят сред младежта и да отстояват своята вяра. „Целта на тази политика беше вярата да бъде заличена или поне ограничена до най-интимното лично пространство, да стане “невидима”, посочи президентът.

Той добави, че това отношение на държавата към религията е довело до разпадането на традиционните структури, градени със столетия, без които обществото е невъзможно. “Общностите бяха разрушени, за да отстъпят пред изкуствено създадените “колективи”, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че концентрационният лагер на остров Персин е символ на безпрецедентното политическо насилие, заляло България след 1944 г., и е същинската Голгота за хиляди лагерници, които комунистическият режим се осмелява да нарече “бивши хора”. Урокът от българската история е, че “бивши хора” няма и не може да има. Паметта за тях и за техните страдания винаги ще ни следва и не може да бъде заличена, категоричен беше държавният глава. Той допълни, че помирението днес е невъзможно без паметта и трябва да стъпи само на истината.

“За мен е въпрос на чест и истинска задача да направим така, че преходът да приключи скоро. А той ще приключи, когато милионите българи, независимо от тяхната религия и име, направят своята обективна оценка за миналото”, посочи още държавният глава.