Информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата и автомобилният сектор са областите, в които бизнесът от Великобритания може да намери сериозни перспективи за развитие на партньорства в България. Това стана ясно на британско-български бизнес форум, който e бил открит от президента Росен Плевнелиев в Лондон, с участието на около 60 представители на бизнеса от двете страни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Секторът на информационните и комуникационните технологии има силни основи в България и в региона, е посочил президентът Росен Плевнелиев. През последните шест години ИТ-браншът е един от двигателите на българската икономика със средногодишен 10-процентен ръст, а страната ни е регионален център в областта на високите технологии. “Българските компании днес са по-амбициозни, по-уверени и активно търсят партньорства”, е подчертал президентът.

Инфраструктурата е друга перспективна област на сътрудничество с британския бизнес. “В нашия регион има силен натиск върху политиците да работят за повече свързаност и интеграция”, е коментирал държавният глава, който е дал за пример 1.5 млн. българи, които всяка година почиват в Гърция и повече от милион румънски туристи годишно в България. “Хората в Югоизточна Европа вече не вярват в “балканизацията”, а гледат на региона като на място на мир и просперитет”, е казал Росен Плевнелиев.

Президентът е поставил акцент и върху потенциала на сътрудничеството в автомобилния сектор. Според него, развитието на бранша у нас показва перспективите пред подизпълнителите, които проектират и работят като доверени партньори на големи световни марки. Президентът отбеляза, че почти всички фирми от сектора в България имат изследователско-развойни отдели, което, заедно с талантливите български специалисти, създава много възможности за бъдещи партньорства.

Обединеното кралство е четвъртият най-голям инвеститор в България с 2.5 млрд. евро за периода 2006-2012 година. Това е 6% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции у нас за същия период, които достигат 40 млрд. евро, предимно в пътна и ж.п. инфраструктура, мултимодален транспорт, екология.

Британският бизнес може да бъде част от икономическата промяна в България и в региона на Югоизточна Европа, която, според президента Росен Плевнелиев, поставя страната ни в средата на един от успешно развиващите се региони в света.