Въвеждането на стряскащи предупредителни надписи и плашещи изображения на цигарените кутии, забраната на ароматизирани тютюневи изделия и новите регламенти за производителите и вносителите им бяха приети на първо четене от Народното събрание в сряда. В гласуването участваха 97 депутати, от които 82 бяха “за”, един гласува против, а 14 се въздържаха.

Производителите и дистрибуторите на нови тютюневи изделия ще трябва да информират за пускането му на пазара шест месеца предварително Министерството на икономиката. Определят се и максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. С текстове се въвежда забрана за представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки като витамини, кофеин, с оцветяващи свойства за емисиите и други.

С промените се въвежда подробна регламентация на здравните предупреждения, които следва да се поставят върху всяка потребителска и всяка външна опаковка на тютюневите изделия. Поставят се ограничения по отношение на обозначения, които рекламират или насърчават употребата на тютюневото изделие, създават погрешно впечатление за неговите характеристики и здравни последици, които внушават, че носи ползи за здравето и други.
Въвежда се изискване на потребителските опаковки да бъде поставен защитен елемент и да бъдат маркирани с уникален идентификатор, който да позволява пълна проследяемост на изделието.

Посочват се изисквания по отношение на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, съответно към течностите, съдържащи никотин, както и за растителните изделия за пушене. Въвежда се забрана за популяризиране и рекламиране на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене.

Светла Бъчварова от “БСП лява България” заяви, че законопроектът е необходим, но от групата ще се въздържат при гласуването и между първо и второ четене ще направят предложения, за да може законът да е приложим. Тя каза, че с промените се възлагат нови ангажименти на Института по тютюна и тютюневите изделия, но никъде не се посочва кой ще поеме финансирането на допълнителната работа. Колегата ѝ Петър Кънев заяви, че този законопроект е поредната европейска безсмислица, която натоварва бизнеса и производителите с нови изисквания.

Султанка Петрова от Патриотичния фронт каза, че подкрепят законопроекта, но ще направят предложения за промени, тъй като с някои текстове се отваря врата за стоки с ГМО.

Румен Христов от Реформаторския блок посочи, че България е член на ЕС и трябва да се съобразяваме с директивите. Той каза, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени.