Турската страна официално е потвърдила, че ще има среща в понеделник на ниво министри. Там ще бъдат обсъдени всички пунктове, по които България иска да води разговори, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Именно това потвърждение е довело до отваряне на границата. Бобева допълни, че и турските превозвачи също са поставили конкретни искания.

Границата с Турция е отворена, защото е получено писмо от южната ни съседка, което по думите на вицепремиера Бобева звучи окуражаващо. “Ние споделяме предложението на Турция да приложим нов подход в трайно уреждане на проблема между България и Турция, но сега гледаме с оптимизъм на срещите с турската страна”, каза Бобева.

Очевидно е, че българските превозвачи имат сериозни проблеми, а турските им колеги също поставят искания и на масата на преговорите ще започнем да говорим и в спокоен тон да решаваме нещата, а не чрез блокади, категорична е вицепремиерът.

Проблем с разрешителни за товарни превози доведе до блокада на границата с Турция и километрични опашки от ТИР-ове на контролните пунктове, а бизнесът калкулира загуби. Засегнати от проблема са най-вече фирми, но едрият бизнес в сектора ги подкрепя. От бранша смятат, че проблемът трябва да се реши веднъж завинаги на политическо ниво. Вицепремиерът Даниела Бобева сподели, че уредбата на отношенията между двете държави е остаряла.