15 дни след евровота – 15 процента спад в доверието към кабинета, отчитат последните данни на Галъп интернешинъл.

47 процента от запитаните искат оставката на кабинета “Орешарски”, 32 процента го подкрепят.

Има доста въпросителни преди да пуснем следващите бюлетини, като например лансираната идея за задължително гласуване.

Според данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет, най-малко 6 партии ще влязат в 43-ия парламент при избори сега, ако гласуват 4 милиона избиратели. Партия ГЕРБ би спечелила 22-24 % подкрепа, допълва бТВ.

Втори са БСП с 15-17 % Третото място е за ДПС, които ще получат между 14 и 16 процента. Нов участник в пленарния живот ще бъде партия „България без цензура”. Участие имат и реформаторите.

При оставка на кабинета Орешарски, президентът предлага на ГЕРБ, БСП и трета партия да съставят правителство. За началото на тази процедура няма срок.

Ако всички откажат, идва служебно правителство. До два месеца след това се провеждат и избори.

“1997 г., когато се даде оставката на Жан Виденов, тогава доста време мина преди президентът Желев да връчи мандат за съставяне на правителство. За разлика от тогава, знаем, че миналата година доста бързо изтече цялата процедура”, коментира Екатерина Михайлова.

Според социолозите българите искат предсрочни избори. Вотът може да се проведе дори през август. “Идеята, че има месеци в година, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна”, категоричен е социологът Кънчо Стойчев.

Централната избирателна комисия обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна.

“До провеждането на изборите трябва да има 2 месеца, за да можем да си свършим спокойно работата”, смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите все пак са на мнение, че те трябва да се случат бързо, но не по-рано от септември, за да се подготвят добре и да не се стигне после до касирането им.

Какъв е кредитът на доверие на последните трима премиери, в самия край на мандата им? Тенденцията, която се очертава при всички премиери е значителен спад в доверието.

Най-голям е при Сергей Станишев – 74% недоверието. При Бойко Борисов неодобрението накрая е било 71 процента. Изненадващо, според Галъп Пламен Орешарски губи най-малко доверие – 68 на сто.