От март месец пенсионерите ще могат да получават пенсиите си в клоновете на Български пощи без значение от местоживеенето.

С помощта на електронен картон те ще могат да вземат парите си от всяко едно населеното място, в което се намират, каза министърът на транспорта Данаил Папазов по време на заседанието на парламентарната комисия по транспорт.

Той добави, че дейността на Български пощи трябва да се насочи към предлагане на по-голям пакет електронни услуги, защото традиционната услуга на компанията е архаична и в бъдеще ще има все по-малък дял на пазара.

Министерството на транспорта се стреми да преустрои дейността на Български пощи, така че компанията да се насочи към предлагането на все по-голям брой електронни услуги. Министър Данаил Папазов уточни, че традиционната услуга на пощите е архаична и ще има все по-малък дял на пазара.

„Има доста електронни услуги, които могат да се предлагат. Едно от направленията, към които се насочваме е за разнос на електронни покупки от електронни сайтове, в преговори сме с няколко такива представители”, обясни министърът.

Като част от оздравителната програма от 1 февруари в 100 пощенски станции в страната ще се предлагат услуги на Българския спортен тотализатор.

„Ще бъде разширен обхватът от 250 станции, в които ще извършваме услуги на спортния тотализатор. Там се очакват приходи от около 600-700 хил. лв.”, каза още Папазов.

От март месец пък трябва да заработи система, чрез която пенсионерите да могат да получават пенсиите си в клонове на Български пощи без значение къде се намират.
„Пенсионерите ще могат да си получават пенсиите, независимо, че човекът живее в Дряново примерно, може да получи пенсията си директно от някой софийски клон, ако е на гости на дъщеря си. Това ще стане от март месец”, допълни министърът.

Оздравителните мерки включват и превръщането на пощенските клонове в разпространител на книги.

„Пред сключване сме на договор с Асоциация „Българска книга”, като в пунктовете на населените места с между 3 000 и 15 000 човека ще бъде организирана продажба на книги, учебници и учебни помагала, с цел да покрием една ниша, която в момента липсва в тези градове – в повечето от тях няма действащи книжарници”, заяви той.

Български пощи е приключила 2013 година със загуба от 15 милиона лева, а предвидената компенсация за универсалната пощенска услуга е в размер на около 14 милиона и 700 хиляди лева и ще бъде изплатена през 2015 година.