Обвиняемият по аферата “ОПАК” съдия Веселин Пенгезов все пак ще се кандидатира за втори мандат начело на Софийския апелативен съд. В четвъртък той дойде във ВСС, за да внесе документите си за участие.

Преди месец прокуратурата повдигна четири обвинения срещу Пенгезов по делото за изграждането на информационната система на военните съдилища в страната. Заедно с него обвиняеми са още началникът на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева и шефът на Военно-апелативния съд Петър Петков.

Държавното обвинение започна наказателно преследване срещу тях заради съмнения, че има фалшифициране на документи по проекта за изграждане на система, който се финансира от европейската оперативна програма “Административен капацитет”. Според обвинителите целта на фалшифицирането на документите е била да се прикрие липсата на обществени поръчки при избор на изпълнители на проекта.

Пенгезов коментира, че няма вина, и обяви, че повдигането на обвиненията срещу него има за цел да го отстрани от надпреварата за шефското място в съда. Съдията иска да остане още един мандат начело на Софийския апелативен съд. Той заяви още, че прокуратурата действа в услуга на депутата от ДПС Делян Пеевски, който се опитвал безуспешно да влияе на Пенгезов по конкретни дела.

Преди седмица ВСС отстрани Пенгезов от поста му на ръководител на съда заради повдигнатите обвинения. Съветът можеше да остави съдията в САС, защото делото срещу него не засяга пряко дейността му на магистрат. Въпреки това Пенгезов бе махнат.

В четвъртък ВСС не успя да излъчи временен председател на САС, след като бе отхвърлен единственият кандидат за поста съдия Петя Шишкова.

Петя Шишкова в момента е заместник-председател на съда. Предложението да стане временен негов ръководител бе направено от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче изрази несъгласие с предлагането на Шишкова заради правни основания в Закона за съдебната власт. Предложението на Груев бе мотивирано с това, че при предсрочно прекратяване на мандат на ръководител на съд на негово място ВСС избира заместник. Цацаров оспори, че мандатът на Пенгезов не е предсрочно прекратен, а той е временно отстранен.

Според главния прокурор трябва да се приеме, че Пенгезов единствено отсъства временно и поради тази причина неговото място трябва да се заеме от негов заместник по старшинство, т.е. по възраст. В случая това е съдия Стефан Гроздев, който се сочи като един от фаворитите на мнозинство във ВСС за бъдещ председател на Върховния касационен съд.

В крайна сметка съдебният съвет не избра Шишкова, но не избра и Гроздев. Въпросът остана да се решава за следващото заседание, а САС вече втора седмица е дори без временен председател.

Кадровиците в съдебната система избраха Даниела Костова за съпредседател на Гражданския съвет към ВСС. Търсенето на подходящия кандидат отне месец. Костова бе избрана от съдебната квота.

ВСС прие и специална процедура за писане на декларации в защита на независимостта на съдебната власт. Очаква се процесът на изработването на тези декларации да става все по-автоматизирано.