700 000 лева за организиране на контролиран вот и купуване на гласове е отпуснал един от кандидатите за Европарламента, научи Дарик.

Парите са предназначени за етническите махали в Пловдив, като основен разпределител на средствата е известен местен бизнесмен от ромски произход, чиято задача е да определи разходването на бюджета и “заплатите” на отделните звена в схемата. Това разкриха пред Дарик очевидци, които са се отказали от участие в мрежата, заради “несправедливо възнаграден труд”.

Във всяка секционна избирателна комисия, в която има гласоподаватели от електората, е разпределен отговорник, чието възнаграждение е 500 лв. В зависимост от броя гласоподаватели, които са избрани да гласуват контролирано в конкретната секция, отговорникът получава определена сума, като според запознати, преди това се кълне в Корана.

Оказва се, че новата схема за контролиране на вота, чрез поставени лица в секционните избирателни комисии, намалява цената за един глас. Според същите източници за евровота са фиксирани по 20 лева на всеки от ромските махали в Пловдив, който е готов да пусне бюлетина срещу пари. Това разказа за Дарик човек, който се представи за отговорник в секция в „Столипиново”. Според информацията тази вечер или утре, кандидат за евродепутат, заедно със свои емисари, ще обикаля по домовете на хората, за да им предлага и лично пари, както и да ги агитират да гласуват за определената партия.

За вота на 25 май в Пловдив ще бъдат разкрити 466 секции. Ако се предположи, че във всяка една от тях има отговорник на съответната партия, който получава 500 лева, това прави над 230 000 лева. С останалите над 460 000 лева могат да се купят над 20 000, ако мизата остане 20 лева за глас.

Само за последните 48 часа прокуратурата в Пловдив е разпоредила 6 разследвания по сигнали за купуване на гласове и нарушения на изборното законодателство, потвърди за Дарик говорителят на районната прокуратура Атанас Илиев. Той уточни, че последният сигнал е от вчера сутрин.