Със скандирания “Искаме си Бойко!” започнаха консултациите между политически партии при президента Росен Плевенлиев по казуса с фалиралата Корпоративна търговски банка в понеделник.

Пред сградата на президентството се събраха група привърженици на ГЕРБ, симпатизанти на движение ДНЕС и единични протестиращи срещу гарантирането на всички депозити в банката, а не само на тези по закон – до 100 хил. евро, каквато е една от идеите на специалното спешно разработено законодателство, след като стана ясно, че КТБ не може да обслужва клиентите си .

За участие в консултациите Плевнелиев е поканил председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, министър-председателя Пламен Орешарски, заместник министър-председателя Зинаида Златанова и министъра на финансите Петър Чобанов.

На обсъжданията са поканени и главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров, управителят на Българската народна банка Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

Във Фейбук се създаде сериозна съпротива на идеята на БНБ да бъдат гарантирани и влоговете над 100 хил. евро в КТБ с хаштага #‎Нямадаплатим.

Според оценките на БНБ дупката в КТБ е от 3.5 млрд. лева, колкото са отпуснатите от собственика на КТБ Цветан Василев кредити към свързани фирми, за които обаче извършеният одит не е открил кредитните досиета и те може да са унищожени.

Предложението на БНБ е лицензът на КТБ ще бъде отнет, а всички сметки на граждани и фирми, без тези на Цветан Василев, ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерната й банка “Креди Агрикол”, която ще бъде одържавена и там ще бъдат налети толкова пари, колкото е необходимо, за да се покрие недостигът.