Парламентът реши анкетна комисия да провери всички факти и обстоятелства около среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество ЕВН.

Предложението бе на ”Атака” , като бе подкрепено от БСП и ДПС. ”Против” гласуваха депутатите на ГЕРБ.

“Кой определи, че контактите на президента с един от представителите на ЕРП-тата са нерегламентирани? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен, обединител на народа? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения”, заяви депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева.

Депутатката от ”Атака” Магдалена Ташев коментира от своя страна, че ”трите ЕРП-та си поделиха България като бучка сирене” и в тях се наблюдава ”непрозрачно раздуване на разходите”.

Предстои парламентът да избере ръководство и състав на комисията.

Преди месец стана ясно, че президентът Плевнелиев по време на официално свое посещение във Виена, се е срещнал с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, за да се коментира процедурата по отнемане на лиценза на фирмата в България. Впоследствие държавният глава коментира, че срещата не е предварително обявена в програмата му, защото е поискана извънредно. И той, и ЕВН обясниха, че подобен разговор не е прецедент, а практика.