Празна пленарна зала, но работещ парламент. Идеята на новите правила е да се сложи край на познатите игри с кворума. Защо властта реши да освободи депутатите от дебат в пленарната зала провери екип на Новините на Нова.

Често виждаме как десетки депутати се разхождат из кулоарите на парламента, а малцина техни колеги обсъждат проектозакони в пленарната зала. Предложението на новите управляващи е дори при липса на нужния кворум от 121 депутати, парламентарният шеф да може да продължи заседанието. Единството условие е в това време да няма гласуване.

Миналият парламент беляза рекорд по провалени заседания заради липса на кворум. Този пък изглежда ще бъде застрахован от това с новия текст в правилника.

Текстът срещу саботажи обаче не засяга само петъчните дни на парламентарен контрол, а на практика всяко заседание, в което няма гласуване. Така един закон може да бъде обсъждан само от тясна група заинтересовани депутати, докато други се отдават на по-приятни занимания.

„ГЕРБ очевидно се опасяват от себе си и от собствената си дисциплина. След като искат да си създадат комфорта, да не ходят на работа и в същото време парламентът да работи. Просто искат да узаконят всички лоши практики, които самите те въведоха”, коментира Мая Манолова.

Дневната надница е глоба за еднократно отсъствие. За трикратно санкцията е 2/3 от месечната заплата. Глобените ще влизат в позорен списък на сайта на парламента.

“Ние сме внесли и предложение за ограничаване на парламентарното номадство – забрана да се сливат, да се разделят, да се създават нови групи”, каза още Мая Манолова.

По него също между управляващи и опозиция има консенсус.