До края на тази седмица партиите в Народното събрание ще одобрят промени в Закона за кредитните институции, за да предотвратят фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и да дадат още месец, в който да се договори евентуалното й спасяване. Това стана ясно във вторник от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обясни пред журналисти, че на лидерската среща в парламента формациите са се договорили за одобряването на подобен проект.

“Не съм чел доклада на БНБ, но тук става дума за законова промяна, защото в противен случай банката може да фалира”, каза той и добави, че тепърва ще бъдат формирани временни парламентарни комисии, които да обсъдят и предложат поправки за гласуване.

Симеонов не уточни кой закон трябва да бъде променен и какво трябва да включва поправката. Той каза само, че става дума за “едно членче”, необходимо, тъй като лидерите на парламентарните сили се разбрали, че проблемът с КТБ е най-спешната задача на новото Народно събрание.

Окончателно решение за КТБ трябва да бъде взето между 1 и 20 ноември, съобщи БНБ в средата на септември. До 31 октомври, петък, е срокът, в който одиторите трябва да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции. От тях се очаква да се установи, че банката е с отрицателен капитал. БНБ има 5 дни, след като се осчетоводят загубите на КТБ, за да й отнеме лиценза. Това означава, че няма технологично време за спасяването й, а няма и кой да осигури необходимите за това 5 млрд. лева.

Според информация на Mediapool седемте парламентарни сили (без “Атака”, която не участва в срещата) са се обединили около идеята, че този срок трябва да бъде удължен на 30 дни, за да може през това време БНБ да преговаря с потенциални инвеститори. Едва ако месец след констатирането на отрицателен капитал в дадена банка не бъдат намерени инвеститори, то БНБ ще отнема лиценза.

Според икономисти, след като одиторите представят на квесторите в БНБ своите данни, има процедура от около седмица по въвеждането им в счетоводството на КТБ. Веднага след това започва да тече петдневния законов срок, в който Централната банка трябва да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка. Реалистичният срок за това, по сега действащия закон, е средата на ноември.

Ако решение за удължаване на срока бъде прокарано бързо в парламента, за каквото разбирателство между партиите съобщи Валери Симеонов, инвеститори ще могат да спасят КТБ до началото на декември, в противен случай банката ще бъде обявена във фалит.

В понеделник, първия работен ден на 43-тото Народно събрание, БНБ внесе доклад, от който става ясно, че се очаква отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка. В документа е записано, че се очаква КТБ да отчете отрицателен собствен капитал, което ще доведе до законовото задължение да бъде отнет лиценза й в 5-дневен срок. До 20 дни след решението Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро. Единствено законодателни промени могат да осигурят преструктуриране и оздравяване на КТБ и дъщерната ѝ “Виктория”, подчертават от БНБ.

Макар след обявяването на финансовата дупка в КТБ все повече банковите специалисти да се обединяват около становището, че банката трябва да се фалира, в края на миналата седмица от Централния трезор съобщиха, че са провели първа среща с новосформиран консорциум, който иска да оздравява КТБ. В него влизат австрийският фонд ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и фирмата “Джемкорп”, която е управлявана от Атанас Бостанджиев, представляващ до лятото руската “Външно-търговска банка” (ВТБ) у нас.

Миналия четвъртък представители на тримата инвеститори информирали БНБ, че новият инвеститор водел разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на КТБ, който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.