Парламентът одобри на първо четене спорния закон за Сметната палата. Това стана със 102 гласа “за” на БСП, ДПС и един независим депутат. Против гласуваха 77 от ГЕРБ, а един от БСП се въздържа.

Намерението на управляващите е новият закон да бъде приет окончателно до края на месеца. Със  закона се променя формата на управление на Сметната палата, като връща колегията от 9 одитора със 7 годишен мандат.

За промените беше сезирана и Европейската комисия, първо от евродепутата от НДСВ Антония Първнова, а вчера и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според тях това е политическа разправа с председателя на Сметната палата Валери Димитров, който кара втори мандат на поста.

Според Валери Димитров причината за написването на новия закон е професионалното, безпристрастно и обективно изготвяне на одитите за Авиоотряд 28 и на МВР, които Сметната палата не е изпратила на прокуратурата. Ако прокуратурата беше сметнала, че има данни за престъпление, щеше да образува наказателно производство, питайте я защо не е образувала досега, допълни той.

Вносители на новия закон за Сметната палата са депутатите Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС и Румен Гечев и Петър Кънев от БСП. Те предлагат в колегията, която ще ръководи Сметната палата да не могат да бъдат избирани одитори, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт. Логиката ни е да не идват от сферите, които подлежат на одит от Сметната палата, мотивира се Йордан Цонев. По думите му този закон е на практика старият, с който влязохме в Европейския съюз, който е по-добър от настоящия и гарантира независимостта на институцията.

По думите му сред причините за изцяло новия закон са незадоволителните резултати от работата на палатата. Според вносителите при анализ на действащия закон прави впечатление, че правомощията във връзка с одита и външния контрол се осъществяват от председателя – еднолично или по делегация от негов заместник. Докато при вземане на решения от колективен орган това може да стане много по-трудно.

“Това е наказателна акция, защото Димитров не е изпълнил повеля на БСП и ДПС. Гласувах “против”, защото това е отмяна на професионалното начало в Сметната палата и връщане на партийното”, обяви след вота депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров. Днес е Сметната палата, утре ще са прокуратурата и съдът, добави той.