Без дебати и в присъствието на едва около 80 депутати парламентът прие окончателно на второ четене във вторник промени в Закона за Черноморието, които отменят рестрикциите срещу строежите по плажовете, приети от ГЕРБ през 2013 г., които трябваше да влязат в сила от тази година, но до това така и не се стигна, тъй като управляващите решиха да върнат предишния режим.

Така в зона “А”, обхващаща част от акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, се разрешава плътност на застрояване до 20 на сто, която според невлезлите в села текстове трябваше да е 10 на сто. Минимална озеленена площ става поне 70 на сто, като половината от нея трябва да са дървета, а преди това беше 80 процента. Застрояването трябва да е до 7.5 м., пише в текстовете, докато преди това височината му бе ограничена до 6 метра.

След тези изменения, ако някой има един декар на първа линия, т.е. в зона “А” ще може да застрои до 200 кв. м., като височината на постройката няма да е повече от два етажа, а останалата площ трябва да е озеленена, обясни нагледно поправките председателят на комисията по регионална политика и местно самоуправление и бивш общински съветник от Варна Борислав Гуцанов. Мисля, че по-ясни и по-рестриктивни от тези параметри трудно бихме могли да приемем, заяви той.

Промените предвиждат още увеличение на площта за поставяне на временни търговски обекти, платени чадъри и шезлонги, както и изключения за забраната за строителство през лятото.

Срокът за плажните концесии се увеличава на 20 години, но само за новите договори. Законопроектът на БСП предвиждаше възможност за предоговаряне на старите договори и удължаване на срока им до 20 години, но по предложение на Янаки Стоилов този параграф отпадна. Той мотивира редакцията си с предоставяне на непазарно предимство на концесионерите и необходимостта от състезателна процедура при предоставянето на плажове. Предложението на Янаки Стоилов получи подкрепата на ГЕРБ.

Концесионните такси ще се определят индивидуално за всеки плаж и ще зависят от местоположението му – в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или незастроени територии, предвиждат още корекциите.

Депутатите отхвърлиха предложението на партия “Зелените” и неправителствени организации, внесено от Светлин Танчев, да се забрани строителството в Зони А и Б на крайбрежието, които съвпадат със защитени зони от екомрежата “Натура”. То беше провокирано от възможностите за ново застрояване в района на Странджа и Карадере.

Гуцанов обаче коментира, че “тези предложения, които бяха вкарани от еколозите, на практика значи да няма абсолютно нищо по плажовете. “Според вас туризъм трябва или не трябва да има в България?”, попита той журналистите.

Друга спорна промяна е премахването на ограниченията за поставяне на преместваеми обекти в зона А. Те трябва да отговарят на параметрите в одобрения подробен устройствен план.

Отпада и разделението на плажове до и над 40 дка. Търговска дейност може да се развива на до 2% от цялата площ на плажа, а се както досега върху активната част на ивицата. Ще се взима предвид цялата площ на ивицата, но от обхвата й ще се извадят дюните. За големи плажове с наличие на много дюни може да се окаже, че търговската площ чувствително ще намалее, обяви Гуцанов. По думите му така няма да се допускат заведения върху подвижни (бели) дюни, на неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и на облесени дюни.

Според Николай Нанков, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на регионалното развитие, обаче това е най-“притеснителната” промяна. Разширяваме позволените строителни параметри, съответно изливането на бетон, увеличаваме площта за търговия, а туристите вече избягват нашето Черноморие, посочи той.

“Ако не приемете предложените от мен текстове, ще настане революция”, заяви Гуцанов. Той обяви още, че туризмът ще спре развитието си, малките черноморски общини като Несебър и Созопол ще фалират, а туристите няма да има откъде да си купят бира и сладолед.

По-късно пред журналисти той обясни, че приетите промени позволяват да се направи баланс между интересите на хората, които живеят в този регион и си изкарват прехраната от туризъм и защитата на природата.

Въвежда се и забрана за строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври. Извън тези случаи периодът и териториите по Черноморското крайбрежие, в които се забранява извършването на строителни и монтажни работи, се определят от общинския съвет по предложение на кмета на общината. Решенията на общинския съвет се приемат ежегодно не по-късно от 1 март на съответната година и се обявяват на интернет страницата на общината.