Около 50 млн. лева би струвал нов затвор за 1000 души. Бюджетът и данъкоплатците няма да усетят финансова тежест, ако се продадат имотите, с които разполага Държавното предприятие „Фонд Затворно дело” и средствата се използват за строеж на новия затвор. Това коментира в интервю за Дарик Димитър Бонгалов – бивш зам.-министър на правосъдието в две правителства. Според него, ако не реши проблема с пренаселените места за лишаване от свобода, България ще продължи да плаща обезщетения на затворници по осъдителни присъди в Страсбург.

Въпреки че европейските критерии изискват между 5 и 10 кв. метра площ за един затворник, преди две години България отложи за 2019 г. въвеждането на законовото изискване затворникът да разполага с поне 4 кв. метра жилищна площ. Според Димитър Бонгалов най-тежко е положението в Бургаския затвор.

Бонгалов, който беше кандидат за директор на Бургаския затвор, няма да заеме поста, въпреки че е спечелил конкурса за мястото. Министър Златанова е в правото си да избира екип, коментира той. “Имах идея да се направи нещо за този затвор. По закон съм аз, но по целесъобразност няма смисъл да работя с ръководител, който не ме харесва”, коментира той.

По повод поредния анонс за строеж на нов затвор край София Димитър Бонгалов коментира, че в момента няма такива средства за капиталови разходи. Бившият зам. правосъден министър е категоричен, че имотите, с които разполага Държавното предприятие „Фонд Затворно дело” във Варна и Пловдив са достатъчни, за да осигурят след продажбата им средства за нов затвор край София. Ако приемем, че един затвор е 50 млн. лв., те имат само милион и половина капиталови разходи. Значи на първо време трябва да се вдигнат капиталовите разходи, а другият вариант е да се продават имоти на “Фонд Затворно дело”, каза Бонгалов.

Преди дни за пореден път беше съобщено, че парите за новия затвор ще дойдат от частни инвеститори. По груби разчети според настоящия зам. правосъден министър Илия Ангелов един нов затвор ще струва между 70 и 120 млн. евро. Димитър Бонгалов е категоричен, че затвор за 1000 души би струвал доста по-малко – около 50 млн. лева при 10 кв. метра жилищна площ на човек. Ако квадратът струва 1000 лева и се умножи по две, за да има и средства за обзавеждане. “Най-реалната схема е по закона за държавната собственост държавното предприятие да се продаде имотите на търг и за шест месеца би могла да приключи процедурата. Но дори и да не е приключила, би могло да стартира процедурата за избор на изпълнител. За шест месеца може да се определи изпълнител и след две години и половина максимален срок, ако се действа нормално, би могло да имаме нов затвор поне в София”, каза той.

Димитър Бонгалов посочи, че условията за корупция в затворите не са чак толкова големи, колкото са слуховете за корупция. Макар да призна, че затворниците зависят от субективизма на администрацията при липсата на ясни критерии кой и как отива да работи, как се освобождава предсрочно или условно.

По повод анонсите, че в затворите ще има повече охрана и по-малко администрация, той коментира, че в затвора няма излишна администрацията, но в главната дирекцията „Изпълнение на наказанията” може да се търсят някакви резерви за съкращения.