Има реална възможност спрените плащания по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие” да бъдат възстановени в края на октомври или в началото на ноември, съобщи правителствената пресслужба в четвъртък. Предишната вечер в Брйксел се срещнаха  регионалният еврокомисар Йоханес Хан и българският вицепремиер по еврофондовете Лиляна Цанова и екоминистърът Светлана Жекова.

В рамките на разговора бил начертан план за действие за решаване на проблема с блокираните евросредства заради некоректно проведени обществени поръчки и други нарушения на общини при реализацията на финансираните с пари от ЕС екологични и регионални проекти.

Европейската комисия е изразила готовност да действа максимално бързо за възстановяване на плащанията като Хан е заявил, че това е първата задача.

“Големият успех, който постигнахме, е изразената готовност от страна на Европейската комисия да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 (за градско развитие и туризъм – б. ред) на оперативна програма “Регионално развитие“. Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по Оперативна програма “Околна среда“. Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията“, каза Цанова, цитирана от Министерския съвет.

Комисар Йоханес Хан от своя страна е поставил акцент върху необходимостта България да покаже ефективното функциониране на системите за управление и контрол.

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова съобщи, че в седмицата между 15 и 19 септември България ще изпрати своята официална позиция-отговор на писмото на ЕК с препоръки относно системите за управление и контрол. Тя допълни, че се подготвя и сертификат за разходите по програма “Околна среда“, който ще бъде представен на сертифициращия и одитиращия орган не по-късно от 19 септември. С проверката на извършените процедури за верификация на разходите, включени в този сертификат, службите на Комисията ще се уверят, че са въведени ефективни и резултатни контроли, които откриват нарушенията и остойностяват корекцията, каза Жекова пред журналисти в Брюксел.

Очаква се към средата на октомври пратеници на ЕК да посетят България и да се уверят на място в постигнатия напредък по контрола на изразходването на европейските фондове.
 
Според Цанова резултатът е срещата е силно окуражителен, а мотивацията на България да намери най-доброто решение се потвърждава и взетото предишния ден решение на правителството да вземе 750 млн. лв. от фискалния резерв за изплащане на средства по проблемните проекти.

По време на срещата е потвърдено, че финансовата корекция по оперативна програма “Околна среда“ от 9.5% ще бъде наложена само върху идентифицираните 239 проблемни договора за възлагане на обществени поръчки за общо 1.609 млрд. лева. Финансовата корекция в размер на 153 милиона лева ще бъде пренасочена за финансиране на други проекти. Съгласието на България с тази корекция ще даде увереност на Европейската комисия, че възможни нарушения, допуснати при провеждането на процедурите за възлагането на тези договори, няма да доведат до възстановяване на неправомерни разходи. Същевременно, програма „Околна среда“ ще разполага с тези средства за финансирането на други проекти, посочват от правителството.