Без изненада, мнозинството в Народното събрание се зае със спешното отхвърляне на ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху текстове от Изборния кодекс.

 

Във вторник се събра извънредно временната комисия за изборния закон, която с 12 гласа “за” и 4 “против” прие отново върнатите текстове. Следобед е планирано извънредно заседание на парламента, който окончателно да одобри отново оспорените разпоредби.

 

Заседанието на комисията продължи два часа, в които ГЕРБ и управляващите си размениха познатите обвинения, като представителите на мнозинството нападнаха и държавния глава.

 

БСП и ДПС определиха мотивите за наложеното вето като несъстоятелни и допълниха, че

 

По думите на Мустафа Карадайъ от ДПС президентът е “сляп и глух за нарушенията на конституцията”. Депутатът имаше предвид, че президентът не атакува текста за електронното гласуване в предишния изборен кодекс на Искра Фидосова.

Според Павел Шопов от “Атака” Плевнелиев умишлено е върнал кодекса, за да забави влизането му в сила и изборите за евродепутати да се проведат по стария закон.

Красимир Ципов от ГЕРБ защити мотивите на президента и каза, че въвеждането на машинно гласуване и отстъплението от електронно е необяснимо. Депутатът допълни, че вече се знаело кои фирми ще правят софтуера за изборите, но не даде повече подробности. Това пък афектира колегите му от ДПС и Мустафа Карадайъ държа дълга реч, с която призова ГЕРБ да каже каквото знае.

Цецка Цачева (ГЕРБ) обясни, че управляващите ще обезсмислят ветото на президента, а БСП и ДПС поискаха временната комисия да не излиза с доклад, а само да гласува по ветото, защото “не е редно на липсващи мотиви на президента да се отговаря с право издържани мотиви на комисията”.

В крайна сметка председателката на комисията Мая Манолова се оттегли да изготви доклад, който да бъде внесен на заседанието на парламента след около час. След окончателното прегласуване на върнатите текстове кодексът ще бъде публикуван в Държавен вестник и по него ще се проведат предстоящите евроизбори.

За да бъде преодоляно ветото, за повторното приемане на текстовете трябва да гласуват поне 121 депутати, с които БСП, ДПС и “Атака” разполагат. Те са подкрепили при първоначалното гласуване всички върнати от президента разпоредби.

 

Манолова защити обезсмислената преференция, изтъквайки, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, като повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.
 

Манолова не изключва възможността да подкрепи законопроекта “Чисти ръце”, подготвен от “България без цензура”, който независимите депутати ще внесат в НС, “ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората”.

 

ДПС от своя страна ще искат тълкувателно решение на Конституционния съд на текстовете на изборното законодателство за уседналостта.