240 милиона лева през следващите две години ще бъдат отделени за програми за заетост на младежите, съобщи за БНТ заместник-министърът на труда Росица Янкова. Поне 100 милиона от тях ще се насочат към работодателите, за да ги компенсират за платените стажове, ако бъдат приети промените в Кодекса на труда.

Стажуването без пари и договор ще изчезне, ако промените в Кодекса на труда се приемат. За да не плащат от джобовете си заплата от 340 лева на стажант, работодателите могат да потърсят държавно финансиране.

“Те ще трябва да кандидатстват в бюрата по труда в момента, в който се отвори тази възможност като проект, за да могат да бъдат одобрени да получат подобен тип финансиране”, обясни Росица Янкова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Някои от работодателите, които сега не сключват трудов договор със стажантите си, държат да запазят младите кадри и няма да спират програмите си. Заради предишни разочарования обаче, са скептични към държавните пари за заплати.

“По-скоро ще намерим собствен ресурс. Преди време се опитахме да участваме в такава програма, изпълнихме всички условия от наша страна. Те в един момент спряха програмата и казаха, че няма повече квоти”, изтъкна Мария Маринова, HR консултант.

От фирмите, които и сега сключват договори със стажантите си, знаят, че това привлича мотивирани хора, готови за високи изисквания:

“Няма да се промени политиката, пак ще си ги плащаме, можем да видим дали има други алтернативи за допълнителни стажове”, посочи Юлияна Колева, експерт “Човешки ресурси”.

Но и те няма да разчитат на финансова помощ за заплати. “Мога само да кажа, че заплащането ни е конкурентно”, смята Колева.

Студентите разказват, че идеята за платеж стаж е добра, но очакват някои работодатели да закрият стажантските си програми.

Студентите не очакват богатства от стажовете си, но се надяват, ако законът наистина разпореди работодателите да сключват трудов договор с младите хора, държавата да осигури контрол – дали наистина написаното ще се приложи извън книгите.