Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е изпратила в украинския град Славянск свой екип от преговарящи, който да се опита да освободи задържаните от проруски сепаратисти осмина нейни наблюдатели. Очаква се представителите на ОССЕ да пристигнат в Славянск в неделя, където междувременно на събрали се около 60 журналисти бяха представени осмината европейски граждани.

По-късно през деня бе съобщено, че в Киев се очаква за преговори по освобождаването на наблюдателите генералният секретар на организацията Ламберто Дзаниер, но това бе опровергано.

Сред пленниците има трима военни наблюдатели от Германия, по един военен наблюдател от Дания, Швеция, Чехия и Полша, както и един германски военен преводач. Те са във видимо добро здраве, предава Франс прес.  

“Ние сме офицери от ОССЕ с дипломатически статут”, заяви пред журналистите от името на групата наблюдатели, задържани в Славянск, германският полковник Аксел Шнайдер.

“Нашето присъствие в Славянск без съмнение е политически инструмент за онези, които взимат решенията в региона. Те ще си послужат с това при преговорите. Това не е изненада. не мога да се върна у дома свободно”, добави той.

Осмината мъже се третират като военнопленници, заяви лидерът на сепаратистите в Славянск Вячеслав Пономарьов.

Самопровъзгласилият се за кмет Пономарьов съобщи, че един от 13-те задържани – шофьорът на групата, е бил освободен. В плен са останали 8 европейски граждани и четирима украински военни.

“В нашия град, който се намира в ситуация на война, военните, които са тук без разрешение, се считат за военнопленници”, декларира Вячеслав Пономарьов.

Задържаните няма да бъдат освободени, освен в замяна на освобождаването на проруските въоръжени активисти, арестувани от украинските власти, заяви лидерът на сепаратистите. Той подчерта, че властите в Славянск не желаят никакъв контакт с Киев при посредничество от страна на ОССЕ.

Говорейки пред медиите с пистолет на колана и в присъствието на двата охранители, Пономарьов отхвърли понятието “заложници” по адрес на задържаните наблюдатели на ОССЕ и подчерта, че те са “гости”.

В Славянск се намират и трима украински офицери, арестувани и обвинени в шпионаж, каза още Пономарьов. По-късно от Киев потвърдиха, че  източноукраинския град Горловка са задържани трима сътрудници на Украинската служба за сигурност (СБУ), които са имали “нареждане да задържат гражданин на Руската федерация, заподозрян за убийството на
съветника от Горловския градски съвет Володимир Рибак”, съобщи сайтът Нюзру.

Тримата украински офицери са докарани в контролирания от сепаратистите Славянск, а руските телевизии заснеха разпита им, на който те бяха окървавени, а очите им бяха залепени с тиксо. Като доказателства в тв кадрите бяха показани пистолети и патрони, както и две дългоцевни пушки и седем късоцевни, според репортажа по тв канала “Россия 24”.
В съобщение от пресслужбата на СБУ се казва, че прокуратурата на Донецка област вече е започнала наказателно производство по случая на незаконното възпрепятстване на дейността на служители на спецслужбата, а “щабът на антитерористическата операция е ориентиран към тяхното освобождаване”.

Тялото на Рибак, който е от партията “Баткившчина” на временния премиер Арсений Яценюк бе открито в Славянск на 19 април. По данни на руската телевизия заловените от проруските
сепаратисти сътрудници на СБУ са имали за задача да арестуват Игор Безлер, който временно управлява местното управление на вътрешните работи в Горловка. Отряд на местните проруски сили за самоотбрана, изпратен от Безлер, обаче ги обезвредил. Тримата били арестувани, като при задържането им “оказали физическа съпротива”.

В щаба на народното опълчение заявили, че задържаните сътрудници на СБУ ще получат статут на военнопленници и ще бъде направен опит те да бъдат разменени за арестувани от киевските власти активисти на народното опълчение в Донбас, твърди Нюзру.