„Очаквах Делян Пеевски да води листата на „България без цензура”, но „явно не са сигурни, че той ще стане евродепутат и затова щафетата се поема от ДПС. Аз съм убеден, че ще бъде избран за евродепутат”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Изказването му бе в отговор на въпрос „Провокация ли е номинацията на Пеевски от ДПС за евродепутат?”

Той определи Пеевски като дразнител на нашето общество и като събирателен образ на изтеклия преход.

„Това е изключително голяма провокация към българското гражданско общество и към политическата класа, и към държавните институции, които по време на скандала с номинирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Толкова време вече не сме го видели в българския парламент, а това показва неглижиране на българските институции от страна на ръководството на ДПС, от страна на Делян Пеевски”, поясни Осман Октай.

Той определи номинацията на Пеевски за евродепутат, както и прехвърлянето на медиите на майка му на друга фирма, като опит да превърнат проблема от български вътрешен проблем в европейски. „Целта е по този начин да се опитат да го спасят, да го прехвърлят в друга плоскост и да не е вътрешнодържавен проблем. Така проблемът се прехвърля в европейското пространство”, заключи той.

Осман Октай коментира и събитията от последните седмици, които вълнуваха хората, като поведението на ДПС около предложенията за промени в Изборния кодекс, както и пиенето на кафета в Кърджали:

„Изведнъж изплува как те диктуват дневния ред на парламента, на обществото, на политиката в страната и някой се опитва да ни каже: „Ние сме над гражданското общество и институциите”, обясни Октай и припомни думите на Доган, че „той разпределя порциите”, твърди бившият зам.-председател на ДПС.

„Доган е обиден за това, че го унижиха по време на Националната конференция и по време на съдебния процес срещу Октай Енимехмедов. И съдебните заседания, и поведението на Доган да приеме да го освидетелстват като депресиран, за да не свидетелства по делото показва, че той е изключително обиден и унижен от този акт и смята, че зад него стоят българските служби, стои държавата и по този начин той смята, че е бил употребен и унижен, за да слезе от сцената”, заяви още Октай.

По думите му ресурсът, с който разполага Доган, не е за подценяване, тъй като това може да бъде оръжие в неговите ръце, за да се нагнети етно-религиозното напрежение в страната и да покажат силата си.