„Взаимоотношенията между централната и местната власт и фискалната децентрализация ще продължи да бъде приоритет не само в следващата година, но и в рамките на целия мандат с убедеността, че кметовете и местните власти могат значително по-добре да идентифицират проблемите на хората по места”.  Това заяви в Кърджали след среща с кметовете от областта министър-председателят Пламен Орешарски. Заедно с него в нея участваха и министърът на земеделието проф. Димитър Греков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на околната среда Искра Михайлова и зам.министърът на културата Велислава Кръстева.

Според министър-председателя в бюджета за следващата година има достатъчно сигнали за вниманието, което се отделя на местната власт. По думите на Орешарски в началото на следващата година в Съвета по децентрализация ще продължи да се  изгражда т.нар. пътна карта, указваща накъде ще върви децентрализацията в следващи периоди.

От своя страна кметовете на общини поискаха да бъдат продължени спрените по време на правителството на ГЕРБ проекти. Като пример кметът на Кърджали Хасан посочи злополучното регионално депо за твърди отпадъци, замразявано и размразявано на няколко пъти, което вече се превръща в екологичен проблем за региона. Надяваме се доизграждането на депото да стане приоритет за държавата, каза Азис.

В края на пресконференцията на Пламен Орешарски му бе зададен и въпроса „Кой му „натресе” Делян Пеевски?”, на който министър-председателят отговори с въпрос „Аз мислех, че ще ме попитате кой изготви „онзи” списък?”, имайки предвид разпространения в последните дни списък с условното наименование „Комисарите на подмяната”.