Въвеждането на такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи е необходимо за оцеляването на Националната електрическа компания. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос от бизнеса по време на работна среща. По думите на Орешарски подобна такса е въведена и в други страни от Европейския съюз, при които е имало бум на електрическите централи от този вид. Премиерът припомни, че през 2012 година е имало неконтролируемо присъединяване, но подчерта, че бизнесът сам по себе си не е виновен за това.

Орешарски допълни, че такива практики има и в други европейски страни, които също са допуснали известно небалансирани развитие на сектора.

„Считаме, че таксата не представлява в никакъв случай по-голяма тежест в сравнение с аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни. Целта й е да може НЕК да продължи да плаща. Не искам да развивам други сценарии. Мисля, че оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система, без изключения”, обясни премиерът.

С бюджета за тази година се въведе 20 % такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи. В момента текстовете се оспорват пред Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев.