Ще има промени в кабинета, ще бъдат сменени по-малко от пет, шест министри, каза премиерът Пламен Орешарски в парламента, след като оцеля при четвъртия вот на недоверие срещу правителството.

Той не пожела да каже кои министри ще смени, защото все още не е провел разговори с лидерите на политическите партии подкрепящи кабинета – Сергей Станишев на БСП и Лютви Местан на ДПС. “Предстоят консултации с лидерите”, лаконичен беше Орешарски.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се обсъждат две кандидатури за министър на екологията. Той отказа да съобщи имена, защото не знае дали премиерър Орешарски ще ги одобри. Постът остана вакантен, след като настоящият министър Искра Михайлова стана евродепутат.

“На този етап не усещам колебание, нито от страна на БСП, нито на ДПС в подкрепата към кабинета”, каза още премиерът. Той посочи, че оставката му е в джоба още от първия ден, когато е било гласувано правителството преди една година.

Орешарски обеща да представи отчет за свършеното от кабинета, като това ще стане в “удобно за парламента време”. “Готов съм с отчета, предстои председателя на Народното събрание да определи деня и часа”, каза премиерът. По думите му правителството е изпълнило голяма част от поетите социални ангажименти преди година.

Според Орешарски не трябва да се прибързва с избора на бъдещия еврокомисар на страната. Трябва да се изчака и проследи европейският дебат, да се види кой ще бъде председател на Европейската комисия, за да се прецени какви са шансовете на България да вземе по-голям ресор, каза Орешарски. Според него не името, а ресорът е по-важното.  

Попитан дали може да имаме еврокомисар с ресор “Енергетика” Орешарски отговори: “А защо не”, след което допълни, че все пак трябва да бъдем реалисти и влиянието на България в Европейския съюз не е чак толкова голямо.