Премиерът Пламен Орешарски изрази надежда в следващите няколко месеца плащанията по ОП “Околна среда” да бъдат възстановени. Той заяви това по време на традиционния блиц контрол.

По думите на министър-председателя, допуснатите грешки, заради които има спиране на плащанията, са в периода 2010-2013 г., като според Орешарски отговорност за тях носи екипът, който е ръководил програмата, ресорният министър в сферата на екологията и министърът, пряко отговорен за усвояването на еврофондовете при предишния кабинет.

През 2012 г. е имало две писма от Брюксел, като реакцията на тогавашните управляващи е била „неадекватна”.

Орешарски бе категоричен, че в момента се отстраняват грешките, допуснати от предишния екип и се правят усилия за възстановяването на плащанията. Премиерът увери, че се прави преглед и се затяга контролът по всички оперативни програми.

В средата на миналия месец Европейската комисия обяви, че спира разплащанията за България по Оперативна програма “Околна среда”. Причината са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях. Комисията посочи, че преустановяването на плащанията е предпазна мярка, която се използва широко от различните отдели на институцията, за да се избегне риска от извършването на плащания при наличие на опасения за правилното им изразходване.

От своя страна управляващите увериха, че се предприемат мерки за размразяване на плащанията и че няма опасност за проектите. Финансовият министър Петър Чобанов пък обясни дни по-късно, че плащанията към бизнеса за европроектите в областта на екологията няма да бъдат спирани, но не уточни дали парите ще бъдат вземани от бюджета или от друг източник. Той посочи тогава, че до края на годината по проекти трябва да бъдат платени 250 млн. лв.