След гласуваната от народните представители оставка на кабинета Пламен Орешарски сподели, че вече си е отдъхнал. Пред репортерите в парламента той определи управлението си като преходно и изрази надежда следващото редовно да бъде по-стабилно.

Попитан за пореден път дали ще отговори на въпроса кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Орешарски отвърна с усмивка, че още е рано да говори по темата.

Пламен Орешарски заяви, че 100 процента от решенията на МС са взети колективно. Имало е и такива под влияние на парламентарни групи, но не е чувствал натиск: „Не очаквах, че ще бъде лесен мандатът. Оказа се сигурно малко по-труден от очакванията ми. Благодарен съм, че имахме възможността да работим в интерес на хората. Развитието на взаимоотношенията между двете подкрепящи парламентарни групи в периода след европейските избори предопредели настоящата оставка. Беше постигнато политическо споразумение при президента за избори на 5 октомври, служебен кабинет на 6 август и достатъчно време преди това за оставка, за да може президентът да изпълни другите си конституционни ангажименти. Мисля, че спазихме по подобаващ начин това споразумение”.

Министър-председателят в оставка коментира още, че в неговия професионален живот на няколко пъти е напускал високи постове с огромно напрежение по време на работата и винаги му е падало напрежението, след като приключи съответния мандат.

Все пак Орешарки подчерта, че не съжалява, че преди година е станал министър-председател.

Той отново се застъпи за кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: „Ако имаме тези шансове, струва ми се, че национално отговорно е тя да бъде номинирана, за да може страната ни да има една висока позиция в Европа. По отношение на избора на еврокомисар, все още няма политическо съгласие. Това е политическа длъжност, така че е добре да има политическо съгласие за бъдещия ни еврокомисар”.