„Постарахме се максимално равномерно да разпределим средствата от публичната инвестиционна програма, но и да има средства за малки населени места, които не са получавали бюджетно финансиране от дълги години”.

Това коментира премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС.

Премиерът проведе днес поредната си среща с представители на гражданските организации. Пред тях Орешарски подчерта, че почти няма голям град, който да няма одобрен проект по инвестиционната програма на кабинета и даде пример с Варна, която имала три одобрени проекта – за реконструкция на спортната зала, за изграждане на сграда на Съдебната палата и за модернизация на пристанището.

„Миналата година в хода на обсъждане на бюджетната процедура решихме тези 500 милиона лева да се разпределят при едно по-широко обсъждане, парите ще бъдат изразходвани по начина, по който се изразходват парите от публичните инвестиционни програми, но ще има по-добра отчетност. През определен срок ще се докладва за изразходването на средствата и изпълнението на заложените цели на одобрените проекти. Всички контролни механизми при изразходването на публичните средства важат и при изразходването на тези пари”, каза още премиерът.

“Нито едно разпределение не може да бъде перфектно и кметът на община, чийто проект не е одобрен с основание може да критикува разпределението”, призна Орешарски.