Търговските вериги били „притеснени” от проверките, съобщи зам. икономическият министър Иван Айолов, след като участва в българско-германска бизнес среща.

Айолов не пожела да коментира подробности от разговорите на представителите на правителството с германския бизнес, като изтъкна, че неговият ресор е енергетика, а не търговията.

Част от германските инвестиции са именно в търговски вериги, като и представителите на Германо-българската търговска камара подчертаха, че темата е изключително важна за тях.

За миналата година търговският обмен между България и Германия е над 5 млрд. евро, което е ръст с 10 на сто спрямо 2012-та година. Българският износ към Германия е бил с половин милиард. евро по-голям от вноса.

Фактът, че през 2013-а за първи път от много години насам търговският баланс с Германия е положителен, показва не чак толкова някакви достойнства на нашата икономика, колкото ролята и значението на германските инвестиции в България, на немски производства, работни места, които откриват тук, и част от тази продукция е послужила за износ в Германия, така че да балансира нашата външна търговия, каза премиерът Пламен Орешарски.

Да имате положителен баланс с Германия е постижение на фона на нейния огромен положителен търговски баланс спрямо всички други търговски партньори, допълни той.

Германия е третият по големина чуждестранен инвеститор у нас. Изпреварват я единствено Холандия и Люксембург.