Запазване на плоския данък от 10% и единната ставка на ДДС от 20% обеща премиерът Пламен Орешарски в началото на форума „Рестарт на икономиката”, организиран от него с цел диалог с бизнеса. Орешарски бе категоричен, че в момента не може да се лишим от ниските данъчни ставки, за да запазим и увеличим конкурентоспособността на българската икономика. Премиерът бе категоричен, че икономическият растеж е изключително важен и ако правителството не го подпомогне, то това означава, че се е провалило. Пламен Орешарски допълни, че подпомагането на икономиката ще има нови нюанси, като най-важна е по-активна роля на държавата за защита на конкуренцията и срещу монополните формирования.

„Общите усилия да върнем страната на пътя на икономическия растеж, да постигнем по-висока степен на социална справедливост и по-голяма удовлетвореност на българските граждани от качеството на живот, да живеем всички в една по-добра държава. Всички тези добри пожелания могат да се реализират действително, ако направим усилия в посока на преди всичко възстановяване на икономическия растеж. Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим”, заяви Орешарски.

Премиерът допълни, че правителството ще продължи да поддържа умерени дефицити за стимулиране на икономиката, а постигането на фискална консолидация е цел в средносрочен план. До 2016 г. дефицитът ще бъде под едно на сто, обеща още Орешарски.

„Защо спирам вниманието си на фискалната консолидация, след като в последните години ние действително поне създадохме публично впечатление колко фискално стабилна е нашата страна?! Представям на вашето внимание поне ключовите параметри – развитието на фискалната стабилност за последните пет години. Консолидараният правителствен дълг от 10 млрд. лева днес е 14,5. Впрочем не днес, а 31 март, миналата година е датата, на която приключи предходният мандат, а фискалните резерви за същия период от 8,2 млрд. лева слязоха на 3,9 млрд. лева и най-обобщаващият показател, нетният размер на правителствения дълг, т.е. дългът минус резервите от 1,8 млрд. пред 2009 г., стойност близка до 0, когато говорим за такива величини, днес вече е внушителните 10 млрд. лева. Не мисля, че през този период фискалната стабилност или консолидация се развиваше в правилната посока”, допълни премиерът.

Реиндустриализацията не означава одържавяване на предприятия, допълни Пламен Орешарски. По думите му държавата няма намерение да придобива всички закъсали държавни предприятия.

Премиерът каза още, че в следващите години ще има акцент върху образованието и държавата ще „поръчва” най-вече специалисти по инженерни дисциплини, а не в хуманитарната сфера.