Успехи в областта на социалната политика, спиране на незаконното подслушване, подобряване на бизнес средата и намаляване на външния дълг, отчете в поредния си доклад пред парламента премиерът Пламен Орешарски.

По думите му кабинетът е успял през последните месеци да преустанови централизирания натиск над бизнеса, приходните агенции имат по-добра събираемост, а външният държавен дълг е намалял.

„Новият дълг бе взет, за да се плати стар падеж, натрупан и по време на управлението на ГЕРБ”, посочи премиерът. Той препоръча на този, които не разбира от темата – „да намери сили да се извини, че лъга хората”.

„Друго предсказание на опонентите от лятото на тази година – новата власт ще изхарчи, според някои – ще окраде, 1 млрд. лева нов дълг, който парламентът разреши да бъде емитира, за да се приключи миналата финансова година. Още тогава обясних, че взимаме новите заеми, за да изплатим старите и това няма да доведе до увеличение на дълга. Крясъците на опонентите ни обаче бяха достатъчно силни. Днес можем да направим равносметка, като проследим измененията на консолидирания правителствен дълг за миналата година”, обясни министър-председателят.

„В края на първото тримесечие миналата година, когато приключи мандата на предходното правителство, този дълг възлизаше на малко над 14,4 млрд. лева. По предварителни данни в края на миналата година размерът на дълга възлиза на около 14,1 млрд. лева. Тоест имаме не увеличение, а намаление на дълга”, поясни Орешарски.

„Надявам се сега всеки, който се включи в летния хор с нелепи обяснения по теми, които не разбира, да намери сили и да се извини, че лъга хората. Разбира се, ако има морал, една толкова афиширана категория”, обърна се още Орешарски.

По оценки на служебния вицепремиер под риск били над 270 млн. евро от европейските фондове, без агрофондовете. Фискалните резерви били стопени наполовина – от 8 до под 4 млрд. лв., а дългът – увеличен с над 4 млрд. лева. За по-малко от четири години фискалната позиция на страната е влошена с около 8 млрд. лв., отчете Орешарски.

Той заяви, че ще се въздържи от коментар по заварените още по-негативни тенденции – разградена държавност и институции, наслоена конфронтация в обществото от различни социални и професионални групи, сериозно отстъпление от демократичните принципи на управление.

Орешарски припомни още една възникнала пред кабинета трудност – миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава както от дестабилизиращи вътрешни, така и от различни по характер външни фактори, посочи министър-председателят.