3600 повече нови работни места са заявени от работодателите през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2013-а. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в началото на срещата „Открито управление“, в която участват представители на над 200 национални и регионални медии.

Орешарски заяви, че в средата на миналата година е заварил резултатите от еднолично управление на „волонтаризъм”, като в момента най-остър е дефицитът на спазването на закона, на единните правила за всички и конкуренцията в икономиката.

Най-острият дефицит на общественото и социално-икономическото ни развитие е безспорно в спазването на върховенството на закона. Единните правила за всички, ефективната конкуренция в икономиката, адекватната защита на потребителите и много други обществени и социални дефицити са само част от проявленията на недостатъците при прилагането на върховенството на закона”, коментира той.

По отношение на насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството, министър-председателят заяви, че първите позитивни развития на икономиката от края на миналата година започват да дават и обнадеждаващи резултати при безработицата и заетостта. За първите два месеца са заявени от работодателите с 3600 повече работни места спрямо същия период на 2013 година. По думите на Орешарски управляващите продължават да държат на мерките по временната заетост, като търсят “по-полезни форми”. Като една от тези форми примиерът открои програмата, по която се предвижда около 5000 безработни да бъдат заети като охранители в по-малките населени места, за да подпомогнат борбата с битовата престъпност.

Необходимо е заздравяване на политическата и парламентарна система с най-простото обяснение, че модерната демокрация е партийно-парламентарна, каза Орешаркски. С уговорката, че няма какво повече да добави той цитира сентенцията на Чърчил, че “демокрацията е лоша система, но няма по-добра”.

Премиерът отчете за пореден път ускореното възстановяване на ДДС към фирмите, развитието по проекта „Южен поток”, изграждането на междусистемните газови връзки, развитието по проекта за седми блок на АЕЦ Козлодуй, както и създаването на публичната инвестиционна програма от 500 млн. лева. Орешарски отчете, че 36 на сто от парите са отишли към общини, управлявани от ГЕРБ, 24 % – от БСП, 17 % – от ДПС, 33 на сто от всички останали.

Орешарски напомни, че настоящите управляващи са ускорили усвояването на европейските средства. По думите му неговият кабинет е заварил разплатените средства на ниво от 37 процента, а в края на февруари тази година те са вече 58 на сто. Освен това страната ни е пред финализиране на споразумението с ЕК по отношение на оперативните програми за периода до 2020 година, което според министър-председателя ще гарантира по-добра усвояемост на парите и по-добро постигане на заложените цели.