Около 90% от общия кредитен портфейл на КТБ е към фирми на лица, които са свързани с банката във физическия смисъл на думата, а не по закон. Основната част от рисковите 3.5 млрд. лв. кредити са отпуснати на служители на ниски позиции – шофьор, секретарка, архивар, портиер, охранител. Това става ясно от интервю за съботния брой на вестник “24 часа” на прокурора Иван Гешев, който е в екипа, разследващ ситуацията около Корпоративна търговска банка.

Той уточнява, че заеми са давани и на служители на фирми, включително и охранителни, които пазят офисите на бул.”Цар Борис” 159, където има офис на КТБ и е седалището на дружеството “Бромак”.

По думите му колкото по-голям е кредитът, толкова по-тънко е кредитното досие, т.е. толкова по-малко документи има в него и толкова по-бързо е предоставян. За част от заемите не са предоставени обезпечения, липсва документ кога е учредена фирмата-кредитополучател, липсва информация за финансовото  състояние, голяма част от тях са новоучредени, т.е. създадени са непосредствено преди получаването на кредита, или пък нямат реална дейност.

“Един от разпитаните свидетели е охранител с над 15 г. стаж. Регистрирали са му фирма, подписал е документите и на нея е отпуснат голям кредит. Той не знае какво е цесия, какво е годишен финансов отчет, знае, че има някакви кредити, но не знае колко милиона , има земи, дава ги под аренда, но не знае на кого. Получава 500 лв. заплата, има 3000 лв. потребителски кредит и вноската му е около 150 лв. месечно, направил си е сметката”, разказва прокурорът.

Според установените от разследващия екип данни заеми за милиони евро са били обезпечавани с панелен апартамент от 60 квадратни метра, ливада или бъдещи постъпления по разплащателна сметка, която обаче е празна.

Попитан дали ще бъдат повдигнати обвинения на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев или на управителя на БНБ Иван Искров, прокурорът отговаря: “Всеки, за когото бъдат събрани достатъчно данни, че е извършил престъпление, ще бъде обвинен и разследван”.