Общините ще бъдат санкционирани допълнително с още между 100 и 300 млн. лв. по груби сметки на финансовото министерство заради нередности по обществени поръчки по всички оперативни програми. Това показват предварителните разчети на ведомството на министър Петър Чобанов, коментираха неофициално източници пред Mediapool.

Причината за извънредното натоварване на общинските бюджети е разпореждането на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова за смяна на подхода за налагане на т.нар. финансови корекции при установени нередности в обществените поръчки,при които има смесване на критерии и незаконосъборзана методика за оценка.

Досега при такива нарушения финансовите корекции са се налагали само ако от това е произлязло щета за европейския бюджет. Сега ще се налагат и независимо дали има щета или не. Целта е по този начин да бъдат спасени от загуба средствата по оперативна програма “Околна среда” в размер на 1.4 млрд. евро. Това стана ясно от обясненията на вицепремиера и министър по еврофондовете Зинаида Златанова от парламентарната трибуна.

Тя припомни, че поводът за смяната на подхода е писмо от Европейската комисия от 17 октомври, с което ни информира, че във връзка с проведен одит на оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) може да извърши финансови корекции като анулира цялото или част от бюджета й.

“Преди два дни с писмо на директор на Изпълнителна агенция “Одит на средствата от Европейския съюз” бях уведомена, че действията за прилагане изисквания на европейските ни партньори вече са факт. Одитният орган декларира, че е променил подхода си за определяне на финансовото влияние при установени нередности в обществените поръчки, представляващи смесване на критерии и незаконосъобразна методика за оценка, и във всички подобни случаи ще прилага плоски финансови корекции”, каза вицепремиерът от парламентарната трибуна.

Златанова уточни, че за смяната на подхода са информирани всички управляващи и сертифициращи органи. Освен това им е било препоръчано да променят подхода си и да направят преглед на процедурите, по които са верифицирани разходи, включени в докладите по сертификация през 2013 г.

До 18 ноември управляващите органи трябва да дадат информация дали има плащания през тази година по търгове с незаконосъобразни критерии за възлагане за да се прецени какви коригиращи мерки да бъдат предприети.

Освен това вицепремиерът Златанова съобщи, че очаква в кратки срокове министрите на финансите и на околната среда да я информират за резултатите от извършените от тях проверки, чиято цел е да установят всички обстоятелства, довели до настоящата ситуация. В случай на установени нередности материалите ще бъдат предоставени на прокуратурата, заяви Златанова.

Предприетите мерки имат за цел да минимизират негативните последици за България от липсата на навременни и адекватни действия от страна на правителството на ГЕРБ по оперативна програма “Околна среда” в периода 2011-2013 г., каза Златанова.

Според министъра на околната среда Искра Михайлова управляващият орган на ОПОС в периода 2011 – 2013 г. е защитавал пред ЕК “позиция, която е меко казано незащитима и грешна политически и правово”. Михайлова се възмути, че управляващия орган на ОПОС си е позволявал да коментира, че това не въздейства на върху европейския бюджет. Според министъра на околната среда трябва да се направи одит на всички одити, които са извършвани по програмите, както и да се преразгледат одитните заключения, на всички наложени финансови корекции.

Станишев: Престъпно бездействие на ГЕРБ

Лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев определи в нарочна декларация от парламентарната трибуна случващото се като резултат на престъпно бездействие. Според него трябва да се знае кой носи отговорност, тъй като възниквал въпросът за саботаж от страна на чиновници, назначени от ГЕРБ, които са криели писма от ЕК и не са предприемали действия.

Ръководителите на двата органа, визирани от Станишев, – на ОПОС Малина Крумова и на ОСЕС Добринка Михайлова, обаче работеха и по времето на тройната коалиция, но на други позиции. Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан след срещата с премиера Пламен Орешарски през септември в София пък призова да се осигури приемственост в институциите и да не се сменят служителите показали отлични резултати.

Лютви Местан: Ще се спука балонът на ГЕРБ за еврофондовете

Въпреки че проблемът произлезе от обществени поръчки направени по времето на тройната коалиция в периода 2008 – 2009 г. заради действащото тогава българско законодателство, което не е било синхронизирано с европейското, лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че всички пропуски по оперативните програми се отнасят за периода на управление на ГЕРБ.

“От казаното от Зинаида Златанова и Искра Михайлова става ясно, че ще се спука най-силно надутият балон на ГЕРБ – балонът наречен “Ние имаме огромни успехи при реализирането на оперативните програми”, коментира Местан.

Според него политическата отговорност за случващото се трябва да се понесе от ГЕРБ, тъй като ако се спрят средства, то ще е заради тях.

Томислав Дончев: Политическа застраховка от провал

Това, което наблюдаваме в момента, е вид застраховка, не гражданска, а политическа отговорност кой е виновен, каза бившият министър по еврофондовете и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев.

“Дами министри, вие имате ангажимент освен да браните интереса на европейските данъкоплатци, да браните интереса на българските институции. Когато става дума, че някой две години е спорил с ЕК, това не е единственият случай, по който ние сме спорили с ЕК. Ако не бяхме спорили, финансовите корекции на общините в България нямаше да бъдат близо 100 млн., а щяха да бъдат половин милиард и никой нямаше да иска да изпълнява проекти. Когато говорим кой кого ще дава на прокурор, г-жо Златанова, дайте кмета на община Перник, на община Хисаря и на община Белослав, които са провели въпросните обществени поръчки през 2008 г. Дайте на прокурор министъра на околната среда и водите към 2008 г., който е бил длъжен да провежда предварителен контрол на всяка процедура. Дайте министъра на финансите към 2008 г., който също е бил длъжен да провежда ефективен контрол по отношение на това как се харчат европейските пари”, призова Дончев.

“Правителството не може да се справя с предизвикателствата и прави грешка след грешка. Спираха ви парите, ще ви ги спират и сега”, заяви бившият зам.-министър на екологията и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

В отговор на коментарите Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите по време на тройната коалиция, посочи, че ръководството на министерството и управляващия орган по времето на ГЕРБ не са реагирали адекватно, така че да бъдат преодолени допуснатите пропуски. В компетенциите на общините е да провеждат обществените поръчки, но плащанията и управлението на проектите е в правомощията и задълженията на управляващия орган, посочи той.