В парламента днес ще се обсъждат поредните промени в Закона за МВР. Според подготвения законопроект ГДБОП трябва да бъде изваден от структурите на ДАНС и отново да бъде върнат в МВР.

Другата промяна, на която управляващите от ГЕРБ държат, е шефът на ДАНС отново да се назначава с указ на президента, допълва NovaNews.bg.

От ръководството на родното ФБР вече възроптаха срещу готвените промени с мотива, че ако антимафиотите бъдат изведени от ДАНС това ще блокира над 400 дела.

От ръководството са против и председателят им да се назначава от президента, а не както е в момента от Народното събрание.

Бюджета на държавата пък ще бъде обсъден на второ четене в бюджетната комисия.

8,1 млрд. лева дълг, увеличение на минималната работна заплата на 360 лева от 1 януари и на 380 лв. от 1 юли и нулево увеличение на пенсионната възраст предвижда Бюджет 2015, който ще гледат народните представители на второ четене на съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика и туризъм.

Според разчетите на финансовия документ дефицитът ще падне на 3% догодина, а разходите ще са повече от приходите, тоест държавата отново ще харчи повече. Заложеният икономически ръст, критикуван от опозицията на фона на дълга от над 8 млрд. лв., е 0,8%.

Народните избраници ще разгледат на второ четене и бюджета на Здравната каса, който според опозицията е колкото този за 2014 плюс актуализациите, а според здравния министър с 30 млн. лева повече. В дневния им ред е включен и бюджета на държавното обществено осигуряване като прилежащ към проекта на Бюджет 2015.