Платеният отпуск по майчинство практически да се удължи с още 6 месеца ще обсъждат във вторник на заседанието на тристранката синдикати, работодатели и правителство. Промяната е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили, съобщава в. „24 часа”.

Допълнителният неплатен отпуск, на който имат право всеки от двамата родители на деца до 8 години, след като изтече двегодишното платено майчинство, да стане платен и да се поема от работодателя или от НОИ – това е едно от предложенията на КНСБ, които ще бъдат поставени на утрешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

От синдиката аргументираха това предложение с необходимостта да се стимулира използването на този вид отпуск. От Асоциацията на индустриалния капитал в България коментираха идеята като подходяща за обсъждане, но с уговорката, че не трябва да се увеличават общите разходи за отпуските.

Според Кодекса на труда след изтичане на двегодишното платено майчинство всеки от родителите на детето, ако работят по трудови правоотношения и ако то не е записано в детска градина, може да използва още 6 месеца отпуск, който обаче не се заплаща. Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов това е и причината този отпуск да не се ползва от много родители.

“Дали този отпуск ще се плаща през системата на осигурителните рискове, дали ще се поема от работодателите – това е отделен въпрос. Ако се поема от работодателите, на каква база ще изчислява и ще се плаща, също е въпрос, който може да намери решение. В тази посока можем да търсим някакви по-изгодни решения от например изчисляване на възнаграждението за платен отпуск, когато ще се ползва. Могат да се търсят някакви други по-ниски нива на заплащане, но да се създадат стимули да се ползва този отпуск”, каза той.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира идеята, като обясни, че това не е невъзможно, но трябва общите разходи да бъдат регулирани. По думите му единият начин е да се намали отпуската за отглеждане на дете до две години. Няма друг такъв случай в Евросъюза, категоричен е Велев.

Паралелно с предложението на КНСБ обаче, ще се обсъжда и общото искане на бизнесорганизациите майките да нямат право на 20-те дни платен годишен отпуск, докато ползват двете години майчинство.

КНСБ пък предлага и промени в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят неплатеният отпуск да се зачита за осигурителен стаж за пенсия, когато е поискан от работодателя заради проблеми в производството. При този отпуск, който трябва да продължава повече от 15 дни и по-малко от три месеца освен това фирмата дължи 2/3 от заплатата на работника като обезщетение.

Допълнително синдикалистите настояват и за защита от уволнение на хората с тежко здравословно и материално състояние, както и тези, чийто съпруг е вече регистриран като безработен.