Областните управители да осигурят равен старт на всички политически сили в предизборната битка, да са безпристрастни в работата си и да се борят безкомпромисно с всичко прояви на търговия с гласове, поиска от тях министър-председателят проф. Георги Близнашки на среща с 28-те областни управители в понеделник относно подготовката на вота на 5 октомври. Той отново призова онези от тях, които ще участват в парламентарните избори да напуснат още отсега постовете си.

“При други обстоятелства може да е допустимо излизането в отпуск, но в сегашната ситуация обществото няма да приеме такъв подход, не трябва да даваме никакъв повод за нажежаване на политическите страсти допълнително”, каза Георги Близнашки.

Служебният премиер смени досега общо осем областни управители на БСП и ДПС, а преди три дни подаде оставка управителят на София-област Емил Иванов (ДПС), който е кандидат за бъдещия парламент.

Очаквано от БСП и ДПС не останаха много доволни от действията на Близнашки. Основните обвинения дойдоха от социалистическата партия, която нарочиха Близнашки, че работи за ГЕРБ.

По време на срещата с управителите Близнашки ги е призовал да не проявяват никакви пристрастия в своята работа. “Срещайте се с всички политически сили, всички трябва да имат равни изходни позиции. Задачата ни е да постигнем онзи краен легитимен резултат, който ще бъде приет от обществото”, е казал Близнашки, цитиран от своя пресцентър.

Министър-председателят е обърнал внимание на областните управители и на противодействието на купуването на гласове.

“Не трябва да се правят никакви компромиси. Огнищата на местно ниво са известни, контингентът – също. Установете добро сътрудничество с правоохранителните органи, за да се пресече това явление в зародиш”, е препоръчал той.

Областните управители са отчели, че са съставени всички районни избирателни комисии и са създадени условия за тяхната нормална работа. Те са посочили, че необходимата копирна техника е налична и в изправност.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева е констатирала по време на срещата, че добрата координация на централно ниво между Министерския съвет и ЦИК е продължена и на местно равнище.

За да се преодолеят проблемите с обработването на изборните книжа, какъвто беше случаят на последните избори, от ЦИК съобщиха, че към избще бъдат поставени изисквания за по-голям брой специалисти и повече компютри.