До момента няма данни, че не става дума за случайна катастрофа във връзка с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов. Такова обяснение даде главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Светлозар Лазаров заяви, че той няма информация за колата, която чакала в засада. Главният секретар призова, ако има такава информация, да се предостави на органите на реда. Уверявам ви, че министерството работи с целия ресурс по случая и надявам се да имаме и обективен резултат, но наистина обективен резултат, а не версии, които не стигат до нас, а обикалят медиите, заяви Лазаров.

Кандидатът за председател на ВКС и в момента съдия във ВАС Лозан Панов бе блъснат от автомобил в столицата на 9 декември и бе приет в „Пирогов” с травми и комоцио. Панов е отишъл сутринта да тича в Южния парк и тръгвайки си на пешеходна пътека е блъснат от автомобил. Състоянието на Панов е тежко, но е без опасност за живота.

Освен съчувствия, във ВСС са притеснени, защото до 10 декември, е крайният срок за внасяне на концепции от претендентите за поста. Съдия Панов очевидно е имал намерение да направи това в последния момент, защото депозирана концепция в съвета няма.

В подобна ситуация ВСС или трябва да вземе решение за удължаване на срока, или да декласира кандидата, смятат юристи. След неуспешния избор на съдия №1 през септември тази година, когато нито една от двете перфектни кандидатки – Павлина Панова и Таня Райковска от Върховния касационен съд не успя да събере заветните 17 гласа „за”, нещастието, сполетяло Лозан Панов се интерпретира многозначително сред магистратите.