Някои банки връщат вложители на КТБ заради документи

Някои от клиентите на КТБ са връщани от банките, изплащащи влоговете им, за да вземат документи със справка за личните си данни.

В резултат пред сградата на Корпоративна търговска банка (КТБ) на ул. "Граф Игнатиев" се струпа опашка от хора, предаде Агенция "Фокус". Хората не са допускани в сградата на банката.

По думи на клиент на КТБ първоначално им е казано, че парите ще могат да се получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това. 

По-голямата част от хората, които трябва да коригират данните си, са такива, които са сменили личната си карта. Това е причината да се налага да коригират личните си данни в КТБ, а впоследствие оттам да подадат данните към Фонда за гарантиране на влоговете и към банките, изплащащи средствата им.

Налага се хората да дойдат в КТБ, за да срещнат с квестори, които да издадат документ, който да удостовери, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си, разказа вложител.

Някои от клиентите на банката се оплакват и че ЕГН-то им е сгрешено в личната карта и също трябва да коригират данните си.

До момента около клоновете на банките, които изплащат влоговете в КТБ, няма струпване на хора. 

Общо девет банки обслужват клиентите на КТБ. На сайта на Фонда за гаратиране на влоговете има подробна информация за организацията на изплащането. Клиентите могат да се обръщат към фонда с въпроси на телефон 0700 144 03.