Предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври, а междувременно сегашното Народно събрание (НС) да излъчи ново правителство, което президентът да назначи като служебно. За това са се договори лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС в петък, демонстрирайки политическо съгласие в момент на опасно разклащане на банковата система и реален риск за финансовата стабилност на страната.

Официално изявление след срещата направи председателят на БСП Сергей Станишев, който съобщи, че е постигнато съгласие за дата на изборите. “Упълномощихме председателя на НС да направи среща с президента на републиката за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към политическа стабилност. И трето, мога да ви съобщя, че партиите, които участваха в консултациите, ще подкрепят всички действия на държавата, на нейните институции за гарантиране стабилността на банковата система”, каза Станишев и отказа да отговаря на въпроси.

Да се надяваме, че сега всички ще са по-мъдри и ще се търси спасение. Вече говорим за правителство на спасението, заяви след консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Да идва Международния валутен фонд (МВФ), да се тегли голям заем от 4-5 милиарда, с който да се стабилизират финансовата система и валутният брод, заяви още Борисов, без да уточни дали това е било съгласувано с останалите участници в консултациите.

“И аз, дето бях най-много против заеми, сега моите депутати ще трябва да ги гласуват в пленарна зала”, допълни той.

Заради настъпилата паника около банките, лидерът на ГЕРБ е призовал в оставащите дни до оставката на кабинета да бъдат сменени премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, защото “хората не им вярват”.

Както научи Mediapool, трите парламентарни партии са се разбрали да излъчат ново правителство, след консултации и с извънпарламентарни сили. Идеята е новият кабинет, който най-вероятно ще се прави с мандата на опозиционната партия ГЕРБ, да продължи да работи като служебно правителство след разпускането на парламента в края на юли. Според източници на Mediapool, конкретни имена и разпределение на постове не са обсъждани, а само принципът, на който да бъде съставено и да действа правителството.

Твърде вероятно е кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) да бъде номиниран за премиер.

Целта на този ход е да НС да продължи да работи, за да може да се стабилизира банковата система и ако трябва, да се гласуват заеми и увеличаване на външния дълг.

На консултациите не се появи представител на “Атака”, чийто лидер е в Москва заедно със свои депутати. По всичко личи, че той вече е извън сметките.

За сметка на това на срещата нахлу самопоканилият се председател на “България без цензура” Николай Бареков. На излизане той каза, е бил повдигнат въпросът за “правителство на националното съгласие”, което да бъде подкрепено от тези четири партии (БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ) и обявено за служебно от президента.

Лидерът на ДПС Лютви Местан нито потвърди, нито отрече да има договорка за нов заем и помощ от МВФ. “Позволете ми да не навлизам в тази конкретика”, каза той пред репортери.

На консултациите правителството бе представлявано от вицепремиера Цветлин Йовчев, защото премиерът Пламен Орешарски е в Брюксел на срещата на върха на страните от ЕС.