С гласовете на БСП и ДПС парламентът попълни състава на Сметната палата, въпреки острите възражения на ГЕРБ.

Дебатите по избора продължиха близо три часа. В одитния орган влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев. Те ще имат мандат от седем години.

Очаквано по време на дискусията от ГЕРБ се възпротивиха на попълването на състава на Сметната палата в “12 без 5″ и призоваха кандидатите сами да се оттеглят. Позицията им беше подкрепена от депутата на БСП Георги Кадиев, който апелира към колегите си от левицата да не гласуват седемгодишния мандат на членовете на одитиращия орган в последния момент на кабинета „Орешарски”.

От БСП пък излязоха с позицията, че ако не бъде запълнен съставът на Сметната палата, провеждането на изборите остава под въпрос.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че управляващите са “концентрирали максимална власт в ръцете на членовете на Сметната палата, заменили са я с тяхната колективна анонимност и колективна безотговорност при вземане на решения, с липса на прозрачност, с възможност за вземане на решения под партиен натиск и за изпълнение на партийни поръчки”.

От своя страна Георги Кадиев от БСП призова колегите си да не подкрепят гласуването на състава на Сметната полата. Той изтъкна, че вчера на пленума на Националния съвет на партията е изказал ясно позицията си и счита, че не е добре за мандат от седем години на ръководството на една институция да се гласува в настоящия момент. “Не се гласуват седемгодишни мандати, когато след два дни очакваме оставка на правителството”, категоричен е Кадиев.

Председателят на парламента Михаил Миков подчерта, че без състав на Сметната палата няма как да има избори. Според шефа на НС дискусията е доказателство, че България е в дълбока институционална криза. Миков подчерта, че Сметната палата има прекалено много функции по отношение на вота – да проверява, да контролира, да отчита средствата, разходвани за избори.

Председателят на НС се обърна към ГЕРБ с няколко въпроса: “Защо смятате, че утре вие ако вземете многото мандати, тези, които не са влезли в Народното събрание и тези, които са влезли, но не признават едноличната ви власт, ще бъдат длъжни да спазват Конституция и институционални правила? Защо смятате, че примера, който давате за отношение към институциите, към парламента, няма да бъде заразителен?”. Според Миков този пример може да бъде много заразителен и очертава период на по-дълга политическа нестабилност, независимо от изборния резултат.

Миков изрази и мнение, че без нормални отношения между политическите партии, без нормални отношения към институциите, не може да функционира демократичният модел. “По телефона, през Фейсбук, с подхвърляния в медиите не може”, напомни той.

От партия Атака не участваха в гласуването, а депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала, докато новите членове на Сметната плата полагаха клетва на парламентарната трибуна.