Нов скандал избухна около партията на бившия журналист и нов политик Николай Бареков. Отцепници от “България без цензура“ съобщиха във вторник в ефира на Нова телевизия, че уставът на формацията е фалшифициран.

“Разграничаваме се от “България без цензура”, снемайки доверие от ръководството на партията, тъй като нямаме възможност да прокарваме демократични идеи и принципи, на които ние заложихме”, заяви генерал Валери Григоров, който е член на националния съвет на партията и областен председател на софийския 25-ти многомандатен избирателен район.

По думите му след конференцията, която се проведе в София през юни, ръководството е започнало в противоречие с устава да подменя една част от структурите, за да може да управлява чрез тях.

“Наложено ни беше едно решение, което зачеркна устава и структурите и се създадоха нови, чрез които председателят да може да управлява. Когато прочетохме устава, установихме, че той е подменен”, заяви Григоров.

“Става дума за вмъкнати два нови члена, според които председателят може еднолично да вземе решение да излъчи нови ръководства, които са в противовес”, уточнява съпартийката му Савина Димова.

Тя сподели, че е била “помолена“ да си подаде оставката и след като отказала да го направи, е била заплашена от четирима ММА-бойци.

“Притеснявам се да говоря за това, макар че съм адвокат. Дала съм показания, където трябва. Два пъти получих заплахи“, добави Димова.

Според нея уставът на ББЦ е бил подменен при регистрацията на партията за европейските избори, но това можело да стане само с решение на конгрес на партията.

“Обвиненията за заплахи не ми звучат сериозно. В политиката със сила и заплахи няма как да се прогресира”, каза в отговор на обвиненията заместник-председателят на “България без цензура” Светлин Танчев, който доскоро бе народен представител от ГЕРБ.

Попитан защо толкова много хора напускат партията, Явор Недев пък отговори, че има съдебна система, която ще се произнесе по въпроса дали уставът на ББЦ е бил сменен, както се твърди. “Няма фалшификация на устава”, каза Недев.

Скандалът с подменения устав на ББЦ идва на фона на разтрогнатата коалиция между Бареков и националистите от ВМРО, които след като спечелиха място в Европарламента откриха, че бившият водещ имал връзки с Цветан Василев и Делян Пеевски.

Партията на ексжурналиста бе напусната и от станалия известен по време на февруарските протести Ангел Славчев, а впоследствие и част от т.нар. “евромайки” също се разграничиха от ББЦ.