Новоизбраното 43-ото Народно събрание се събира в 14 часа в понеделник за първо заседание, свикано с указ на президента Росен Плевнелиев.

Съгласно Конституцията, ще го открие най-възрастният присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В този парламент това е депутатът от левицата Стефан Данаилов. Той откри през май 2013 г. и 42-рото Народно събрание.

След като Данаилов удари звънеца, новоизбраните 240 депутати се заклеват и стават на крака за химните на България и на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят и представители осемте партии и коалиции в новия парламент. После се пристъпва към избора на председател. Очакванията са това да бъде Цецка Цачева, която заемаше поста и по време на 41-вото Народно събрание.

Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това ще бъдат избрани заместник-председатели и ще се приеме решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официална церемония по случай откриването на първото пленарно заседание на 43-ото Народно събрание.

За първи път още преди сформирането на парламента има заявка от депутат да бъде независим – пловдивската учителка Анна Баракова, избрана за депутат от “България без цензура”, обяви, че била заплашвана от хора от партията, за да се откаже от мястото си, и напуска, “при положение че няма среда, в която да има правилно общуване, работна среда, в която всеки да има право да изразява своето мнение”. Така депутатите на ББЦ ще останат 14.

Най-младият депутат отново ще е от “Атака” – родената през 1990 г. Калина Балабанова.