„Промените в Кодекса на труда ще бъдат приети окончателно другата седмица. В тях няма предложение за работа на 15-годишните и такова няма да се приема”.

Това увери в „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от БСП Корнелия Нинова в коментар на идеята от работодателските среди тийнейджърите на тази възраст да бъдат наемани законно на трудов договор – нещо, на което синдикатите реагираха.

По думите на Нинова в кодекса е уредено стажуването на млади хора до 29 години, вече завършили средно или висше образование.

От обясненията на Нинова стана ясно, че не се предвиждат и изменения по отношение на отпуска на жените след майчинство, каквито предложения също имаше.

„Платеният годишен отпуск няма отношение към раждането. Защо трябва да отнемаме едно право за сметка на това, че една майка е родила, особено в условия на демографска криза”, посочи народният представител от левицата.

Сроковете на майчинството също няма да се променят.

Корнелия Нинова коментира и предложения, внесени от депутати между първо и второ четене на Кодекса на труда в парламента. Едно от тях предвижда, ако пенсионер продължи да работи, работодателят да може да го освободи на основание, че е навършил пенсионна възраст, за да се освободят работни места за младите безработни. Нинова обяви, че тази идея няма да бъде гласувана сега. Аргументът на управляващите – да не се решават пенсионни въпроси на парче.

„Предстои ни цялостен разговор по пенсионната реформа и система: повишаване на възрастта и на какво основание, работещи пенсионери, военни и т.н. Посветихме 2014 г. на този сериозен разговор и ще търсим широка обществена подкрепа. Да седнем всички и да обсъдим общо тези въпроси от 1 януари 2015 г., например”, каза представителят на Коалиция за България.

Нинова обърна внимание и на идеята на Петър Кънев микро- и малките предприятия да бъдат освободени от част от административната тежест – например от задължението да поддържат ревизионна книга и да съставят график за отпуските.

„Има обаче и предложения, които не са приемливи, като това трудовият договор да не се прекратява в писмена форма, а например по имейл. Такива предложения няма да бъдат подкрепени от Коалиция за България, защото това е посегателство върху трудовите права”, добави тя.

Синдикати и работодатели роптаят срещу внасянето на промени между първо и второ четене, отбеляза Корнелия Нинова. Според нея обаче депутатите имат конституционно право да го правят.
„Все пак всички предложения, внесени от народни представители между първо и второ четене на Кодекса на труда, са били изпратени на партньорите в Тристранния съвет”, добави тя.

Нинова обясни също, че работници, ощетени от работодатели, могат да получат до шест заплати по 1 200 лв. от създадения миналата година специален фонд за обезщетяване. Нинова посъветва обаче служителите да не изпускат предвидените срокове за подаване на документи за тези средства след обявяването на фирмата в несъстоятелност.