Ако се прояви дискриминационно отношение към българите във Великобритания, това ще е крещящо нарушение на европейските принципи. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на традиционния блиц контрол. Орешарски подчерта, че повечето български граждани, които живеят във Великобритания, са добре образовани. Според министър-председателя, заявеното отношение към проблема от британския премиер Дейвид Камерън е било повлияно от негативните нагласи в обществото.

“С внимание следим насторенията в английското общество през английските медии в последните месеци и истерията, която се раздуха по отношение на въображаемия наплив от имигранти след отваряне на трудовия пазар за българи и румънци”, каза премиерът. Не споделяме опасенията, че ще има такава гигантска вълна, за каквато се говори на Острова, категоричен бе той.

Българите, които и сега работят на Острова, в по-голямата си част са добре образовани и със сериозен принос за икономиката на Обединеното кралство и в значително по-малка степен засягат неговите социални системи, обясни премиерът.

Орешарски се присъедини към мненията, които се чуха и от други страни, и от Европейската комисия, че не бива да се посяга на едно от основаващите права и принципи на Европейската общност – правото на свободно придвижване на хора. Според премиера българското правителство е реагирало адекватно на равнище външен министър, като се е обявило против каквито и да е дискриминационни мерки. Министър-председателят се надявам, че британските власти ще проявят сдържаност и ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки.