Военнослужещите получиха коледните си надбавки под формата на средства за допълнително материално стимулиране. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов при посещението с във военното поделение в Асеновград, предаде БТА.

По думите му такива бонуси не са получени от политическия кабинет. Всички останали близо 40 000 служители са получили около 350 лева на човек, допълни министърът.

Той посочи, че в бюджетът на ведомството за следващата година не са предвидени средства за увеличение на работните заплати на военните. Това трябва да стане чрез промяна на базата за изчисляване на възнагражденията, но в бюджета за 2014 година няма осигурен финансов ресурс, обясни Найденов. По думите му между първо и второ четене на закона за бюджета трябва да има предложение за промяна на коефициентите.

Разчели сме допълнителни средства, за да се увеличат сумите за храна за всички военнослужещи, каза министърът. Предвидени са и средствата за актуализация на всички наредби, които регламентират допълнителните заплащания в армията – било за специфични условия на труд, продължително участие в учения, или придобити класни специалности. Според Найденов от тях ще дойде и увеличението на възнагражденията.

С всички целеви средства, които са осигурени за Министерството за следващата година, ние на практика се доближаваме до сегашния процент от БВП като разходи за отбрана – 1.33 на сто, каза министърът. Той припомни, че очакват във ведомството да постъпят допълнителни средства за дейностите при освобождаването на честоти, които ще се ползват за нуждите на цифровата телевизия или на скоростните влакове например.

Средствата от близо 100 милиона лева, които ще дойдат от ползвателите на освободените честоти, ще бъдат използвани от въоръжените сили за подмяна на техника, каза още Найденов.