Сигналите и жалбите за нарушения в изборния ден непрекъснато се увеличават – те вече са над 130, това заяви един от говорителите на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Продължава да бъде най-голяма групата на сигналите, свързани с провеждане на предизборна агитация в изборния ден, както и дейности на секционната избирателна комисия, от които се оплакват избирателите, например недопускане на избирател да гласува.

Продължава и проблемът със студентите. „Там, където те представят уверение пред СИК и не ги допускат до гласуване, ние отново дадохме указания към РИК-ете, които да разпространят на територията на съответните райони всички секционни избирателни комисии да допускат студенти, които представят уверение, че са записали учебната година, тъй като студентската им книжка все още не е заверена”, допълни тя.

Има доста сигнали за начини за манипулиране или контролиране на гласуването.

„Например в София, пред 135-о СОУ има сигнал, че едно лице стои и агитира в полза на определена политическа сила. В „Дървеница” в Дом за възрастни хора ръководителят на дома придружавал избирателите и им показвал за кого да гласуват. В Лом пък се организира превоз на избиратели. В София в район „Люлин” постъпи сигнал, че секционната избирателна комисия вика избирателите да гласуват по азбучен ред, което е абсолютно недопустимо, тъй като няма как”, уточни Нейкова.

Постъпил е сигнал, че в секция 54, в квартал „Младост” в София член на секционната избирателна комисия отваря бюлетините, за да проверява как са гласували избирателите. ЦИК веднага са изпратили сигнала на РИК, която на място да извърши проверка и ако действително членът на СИК извършва това, той ще бъде отстранен.

Има и сигнали за огласяване на допитвания до общественото мнение. Съставени са 4 акта на онлайн медии

„Ние съставихме в началото на деня един акт за установяване на административно нарушение, в следобедните часове на още две електронни медии са съставени такива актове”, каза още говорителят на ЦИК, като допълни, че има и още един, четвърти акт, съставен на електронна медия за установяване на административно нарушение във връзка с извършване на агитация в подкрепа на политическа сила в Бургас.

Що се отнася до фейсбук ЦИК няма правомощията, тъй като в Изборния кодекс изрично е записано, че към медиите не спадат фейсбук, туитър и другите социални мрежи.

На въпрос на Дарик за големия брой сигнали и жалби в ЦИК Камелия Нейкова обясни, че голяма част от тях не са в тяхната компетентност, а по-скоро са в правомощията на районните избирателни комисии.

„Не са малко сигналите и жалбите, които постъпват в ЦИК, но в районните избирателни комисии те са чувствително по-малко. Може би хората считат, че като информират ЦИК, тя ще предприеме по-бързи действия, отколкото на територията на района, но истина е, че над 90% от тези сигнали не са от наша компетентност, а са в правомощията на колегите от РИК, така че вероятно затова се създава впечатление, че сигналите са много”, обясни Нейкова.

Районните и секционните избирателни комисии са преминали обучение за това какво трябва да правят в изборния ден, разполагат с методически указания, с Изборния кодекс, уточни говорителят на ЦИК.

„Винаги при всички избори има секции, където се допуска неточно изпълнение на служебните задължения. За тези неточности в работата на секционните комисии, за които има подадени сигнали, дори и те да са основателни, защото на място районните комисии могат да извършат тази проверка, поне от тези сигнали, които са постъпили в ЦИК, едно нещо става ясно – те няма да доведат до недействителност на вота на избирателя”, каза още Нейкова.

64 досъдебни производства са образувани във връзка с изборите

Трета осъдителна присъда е издадена за престъпления против избирателните права на гражданите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Мъж на 39 години от Плевен е бил осъден на пробация – година и един месец.

Общо 64 досъдебни производства против избирателните права са образувани на територията на цялата страна. Седем са бързите производства и едно е незабавно производство. Четирима души са привлечени като обвиняеми, един в района на Апелативната прокуратура – Бургас, и трима в района на Апелативната прокуратура – Велико Търново. В района на Софийската апелативна прокуратура са образувани 21 досъдебни производства, в Апелативната прокуратура в Пловдив – 11, а във Варна – пет.

Два са сигналите, изпратени до ЦИК и Сметната палата. Образуваните проверки са 419, а постановените откази – 302. Данните са постъпили в прокуратурата към 13.00 ч.

Множество сигнали, подадени на 112

Сто петдесет и два сигнала за нарушения на изборите са получени на телефон 112 към 14.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналите са предоставени на съответните областни дирекции за проверки. На откритата линия в Ситуационния център в МВР са получени 53 сигнала, като 16 от тях са съотносими към дейността на министерството. Те са изпратени до съответните областни дирекции на МВР.

Обстановката в зоните за отговорност на “Гранична полиция” е нормална. Няма регистрирани произшествия по осигуряване на пожарната безопасност на обектите, свързани с произвеждането на изборите.

Оказано е съдействие на СИК в село Краище, област Благоевград за осигуряване на електрозахранването в помещението на секцията.

До 14.00 часа днес са издадени общо 331 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност. Издадени за 57 предупредителни протоколи по Закона за МВР.

Сигнали и жалби за нарушения постъпват в районните избирателни комисии в цялата страна.

До момента в РИК-Русе са постъпили осем жалби и три устни сигнала. Една от жалбите е от град Глоджево – че възрастни хора са отивали към избирателната секция със залепена на ръката си лепенка с “номер”, а друга – за автомобил с “номер”, обикалящ по улиците на Мартен. За двата случая РИК се е обърнала към полицията с молба за съдействие. Друг сигнал е за председатели на няколко секционни комисии, които пускали избирателите да гласуват по азбучен ред.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев информира за закрита секция в Благоевград за гласуване на лица в ареста. Задържаните са заведени да гласуват в Дупница, което, по думите на Андреев, не е правилно, тъй като задържаните би трябвало да гласуват в разкритите там секции, а не да бъдат разкарвани по други населени места. Андреев каза в отговор на въпрос, че най-вероятно това е станало по решение на министъра на правосъдието, който е издал заповед до ръководителите на арестите.

Шест жалби за нарушения на Изборния кодекс са подадени до Районната избирателна комисия в Търговище, съобщи нейният председател Дияна Игнатова. Повечето от тях касаят наличието на агитационни материали в близост до избирателните секции. Друга жалба пък сигнализира за това че кметът на търговищкото село Осен е агитирал пред секцията за гласуване за една от партиите.

Последната жалба до РИК е за това че секретар на секционна избирателна комисия в село Гърчиново се е държала грубо и арогантно с настанените в единствения за областта старчески дом. Дешка Ангелова не е допуснала 22-ма неподвижни възрастни да гласуват с придружител, като е отказала да състави съответния протокол. След намеса на член на регионалната избирателна комисия проблемът е отстранен, каза Дияна Игнатова.

Избирателната активност в Търговищка област продължава да бъде сред най-високите в страната. По данни на РИК от 13 часа в областта са гласували почти 30 на сто от имащите право на вот.

Има много сигнали в различни градове за агитации да се попълва дясната част на бюлетината или преференциалният вот. Всеки избирател има право да направи преференциален избор.